Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

09.01.2023 kl. 14:22
NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.

Förbundsarenan startar ett nytt tvåårigt projekt med fokus på att sänka trösklar och uppmuntra till mer samarbete mellan svenskspråkiga och finskspråkiga förbund och centralorganisationer. Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och är ett Hallå 2-språkprojekt.  

- Vi ser ett behov bland finlandssvenska förbund och centralorganisationer att utbyta tankar och erfarenheter med liknande finska organisationer. Kretsarna är små på svenska i Finland och vi behöver samarbeta över språkgränserna för att utveckla verksamheten, men också för att sprida och erbjuda den kunskap vi inom det svenskspråkiga civilsamhället har, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare på Förbundsarenan. 

Genom projektet vill vi uppmuntra till mer samarbete mellan svensk- och finskspråkiga organisationer och bredda de professionella nätverken över språkgränserna.

Inom projektet kommer Förbundsarenan att jobba mångsidigt och långsiktigt kring tvåspråkighet inom organisationsvärlden. Några exempel på verksamhetsformer som planeras är ett program för arbetsskuggning och en sparringgrupp kring påverkansarbete på finska.

Inom Förbundsarenans etablerade nätverksverksamhet, där anställda och förtroendevalda inom förbunden träffas för att nätverka och höja kompetensen, kommer vi att erbjuda tvåspråkiga nätverksträffar för att öppna upp för en mer nyanserad dialog med finska kollegor inom civilsamhället.

- Språket fungerar i vissa fall som ett hinder för samarbete och för finska organisationer kan tröskeln att inleda samarbete med en svenskspråkig organisation vara hög. Genom projektet vill vi uppmuntra till mer samarbete mellan svensk- och finskspråkiga organisationer och bredda de professionella nätverken över språkgränserna, säger Julia Hemgård, verksamhetsutvecklare på Förbundsarenan. 

En kartläggning av svenskspråkig personal inom finska organisationer kommer också att göras, för att få en tydligare helhetsbild av finskspråkiga organisationer som har svenskspråkig verksamhet och utveckla kontakt och samarbete med dessa organisationer och nyckelpersoner. 

- Projektet passar ihop med och stöder vår övriga verksamhet. Det är fint att nu också få resurser att arbeta bredare för att både våra medlemsförbund och Förbundsarenan kan utveckla samarbeten och nätverk med finska organisationer. Projektet är en del av den nya strategin som medlemsförbunden varit med om att ta fram och som stakar ut vägen för verksamheten de kommande åren, säger Mari Pennanen. 

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01