Gemenskap i föreningslivet

29.09.2023 kl. 11:59
BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.
Text: Michelle Mattfolk
Foto: Joanna Lindén-Montes
 

Den här veckan landade vår medlemstidning Bibban hos föreningens medlemmar och jag är så otroligt glad och stolt över det här numret. Glädjen och gemenskapen i föreningen lyser igenom redan från pärmbilden och artiklarna lyfter bland annat Finlands svenska biblioteksdagar i Vasa där bibliotekspersonal från hela landet samlades och fick umgås, fortbilda sig och nätverka med varandra.

Många deltagare talade om vikten av gemenskap och hur fint det är att tillhöra ett sammanhang under de här dagarna och hur viktigt det är att få komma samman och prata med andra. Jag som är ny verksamhetskoordinator för föreningen från årsskiftet såg gemenskapen överallt under biblioteksdagarna och ser den också i mycket av det arbete som föreningen gör året runt.

Tänk att få jobba med att föra människor samman och öka gemenskapen bland bibliotekspersonal – det är ju drömjobbet jag har fått!

Vi har en aktiv och härlig styrelse som tar sig an viktiga frågor inom biblioteksfältet, för att stöda exempelvis biblioteksstuderanden eller fortbilda dem som jobbar inom högskolebibliotek. Många av de satsningar som görs ökar gemenskapen bland medlemmarna och de som jobbar ute i våra bibliotek runt om i Svenskfinland.

Tänk att få jobba med att föra människor samman och öka gemenskapen bland bibliotekspersonal – det är ju drömjobbet jag har fått! Och så känns det alla dagar. När man jobbar tillsammans med eldsjälar som alla hjälps åt så blir det fantastiskt.

Förra veckan ordnade föreningen tillsammans med Erte för första gången i Finland kurser i Shared reading för bibliotekspersonal. Intresset var enormt och feedbacken värmer hjärtat. En deltagare sa att det här var det bästa jag varit med om på flera år och en annan att det här fick mig att stanna upp och gå på djupet med litteraturen. Jag deltog själv i kursen och det var verkligen en unik stämning, där man delade sin läsning och sina upplevelser med andra och upplevde gemenskap. Totalt 17 Reader Leader´s, läsledare, utexaminerades efter kurserna och jobbar nu vidare med metoden i Svenskfinland.

En deltagare sa att det här var det bästa jag varit med om på flera år

Just nu planerar vi nästa års biblioteksdagar som kommer att ordnas i Mariehamn 15-17.5.2024 och temat kommer att tangera gemenskap såklart och demokrati. Planeringen får jag göra med en glad och kreativ arbetsgrupp som alla vill jobba för den här saken tillsammans! Vi har också ett spännande webbinarium på kommande den 5.10 med temat AI och högskolebibliotekens verksamhet.

Du som inte ännu känner till föreningens verksamhet kan besöka www.fsbf.fi. Där kan du också läsa det allra nyaste numret av tidningen Bibban. Varmt välkomna med i gemenskapen!

Michelle Mattfolk är specialbibliotekarie Helsingfors stads bokbussar och verksamhetskoordinator för Finlands svenska biblioteksförening.

88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01