Svenska hörselförbundet bryr sig om din hörsel

15.02.2016 kl. 10:29
Svenska hörselförbundet firar i år 30-årsjubileum, eller 30 ears som det står på deras kort. Deras hjärtan bultar extra hårt för att alla hörselskadade ska kunna vara delaktiga i ett samhälle med god ljudmiljö.

Varför finns Svenska hörselförbundet, verksamhetsledare Nora Strömman?

Vi arbetar med att sprida information om hörsel och för personer med hörselnedsättning och anhöriga till personer med hörselnedsättning. Vi jobbar för en god ljudmiljö och för att det ska finnas svenskspråkig information och hörselvård.

Hur ser organisationen ut?

Vi har nio medlemsföreningar med sammanlagt ungefär 3000 medlemmar. Kring femton procent av befolkningen har en hörselnedsättning och när man vill ha en gemenskap kring gemensamma problem vänder sig många till den lokala föreningen. Vi är fem anställda och har vårt kansli på G18 i Helsingfors. I år fyller vi 30 år och vi firar jubileet i samband med kongressen i oktober. Vår historik ska också presenteras då. Vi har kongress vart tredje år och godkänner då ett handlingsprogram för de kommande tre åren.

Vad gör ni?

Vi ordnar anpassningskurser för personer med hörselnedsättning. En populär återkommande kurs är en parkurs, där en person med hörselnedsättning deltar tillsammans med sin partner. På kurserna får deltagarna prata om sina erfarenheter och reflektera över sin hörselskada tillsammans med andra. Det kan lätt gå så att man isolerar sig när man har en hörselnedsättning, då det kan vara svårt då man helt enkelt inte hänger med då man inte hör. Förutom kursverksamheten ger vi ut tidningen Vi hörs, som utkommer med fyra nummer per år. Via den och annat material sprider vi information. Vi fungerar som intressebevakare av hörselfrågor.

Vem är hörselhunden Hasse?

Sedan år 2007 har vi inom projektet Buller och bång besökt 900 barn. Ibland klär jag, eller någon annan av oss, ut mig till hund och besöker barn i förskolan och årskurs 1-2 för att berätta om buller och örat. Hunden lämnar en väska med material så barnen sedan kan mäta ljudet i klassen och spela olika spel och lekar. År 2014 var Hörselhunden Hasse med i BUU-klubben och fortfarande är det barn som känner igen Hörselhunden Hasse.

Vad är ni bäst på?

Teamarbete, vi har bra gruppanda och jobbar alla mot samma mål. Vi har en aktiv ordförande och styrelse, personer som faktiskt är aktiva och gör saker. Vi har många frivilliga som är aktiva och glada!

Vilka är era största utmaningar?

Informationsspridningen. Det kräver tid att göra broschyrer och material och vi skulle behöva en informatör för bland annat den grafiska formgivningen.

Hur ser er ekonomi ut?

Vi får bidrag från RAY. Tack vare RAY och privata fonder och stiftelser så går det från år till år. Utrikesministeriet finansierar vårt utvecklingsprojekt i Cochabamba i Bolivia.

Kring vad vill ni samarbeta med andra i Studieförbundet?

Vi upplever att vi saknar ett starkt svenskspråkigt nätverk. Via SOSTE är vi med i ett nätverk och deltar i utbildningar och evenemang, men via Studieförbundet vill vi nätverka.

Läs mer...

Läs mer om förbundet, tidskriften Vi hörs, utvecklingsprojektet i Bolivia och Hörselhunden Hasse.

 

Årtal

1986 grundades Svenska hörselförbundet.

2007 startade projektet Buller och bång inom Svenska hörselförbundet. Via projektet får barn information om buller och örat.

2015 inledde Svenska hörselförbundet ett utvecklingsprojekt i Cochabamba, Bolivia.

 

Siffror

2772 koppar te per år dricker personalen på Svenska hörselförbundet, där alla utom en främst dricker te. Dessutom går det åt 231 koppar snabbkaffe per år, men när det är mötesdags eller kommer gäster – då kokas det riktigt kaffe.

706 medlemmar har Svenska hörselskadade i Åboland, som är Svenska hörselförbundets största medlemsförening.


Annika Bärlund, Sonja Londen, Cilla Schroeder, Nora Strömman och Gita Lindholm på Svenska hörselförbundet.

49853_t.jpg

Spelmansförbundet bevarar traditioner

Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.Läs mera »
07.04.2016 kl. 13:43
49472_t.jpg

SLF har tagit fram en egen app

En konsultorganisation som ser sig som mer kommersiell än ideell. En rådgivarorganisation som tagit fram en egen app för sin målgrupp. Svenska studieförbundet presenterar: Svenska lantbrukssällskapens förbund!Läs mera »
17.03.2016 kl. 10:18
49439_t.jpg

Sångfest i år för Sång- och musikförbundet

Vart femte år bjuder Finlands svenska sång- och musikförbund sina medlemmar på sångfest – ett evenemang med upp emot 3000 deltagare och digert programutbud under några dagar. Verksamhetsledare Mikael Fröjdö är glad att kunna erbjuda medlemmarna mycket konserter.Läs mera »
16.03.2016 kl. 08:16
49414_t.jpg

SLEF är bra på att organisera

Kan du citera ditt förbunds målsättningsparagraf? Inte jag heller, men det kan personalen på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF). De läste upp paragrafen i kör, men erkänner att de nyligen friskat upp minnet i samband med strategiarbete för föreningen. SLEF arbetar för att föra ut evangeliet i Svenskfinland och i missionsländerna.Läs mera »
15.03.2016 kl. 07:59
48941_t.jpg

FSB fixar utbildning för frivilliga brandmän på svenska

Ett förbund som jobbar med målsättningen att få Finland till ett säkrare land. Svenska studieförbundet presenterar: Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund!Läs mera »
08.03.2016 kl. 12:08
48799_t.jpg

Folkdansringen lyfter fram folkdansen

Folkdans och sånglekar intresserar många, samtidigt som det är svårt att få nya dansare. Finlands svenska folkdansring utbildar instruktörer, ger ut material och ordnar folkdansstämmor.Läs mera »
02.03.2016 kl. 13:28
48777_t.jpg

KRAN utbildar erfarenhetsexperter

Stödgrupp för närstående till missbrukare, en utbildning för erfarenhetsexperter, motiverande samtal för att bli fri från missbruk. Det är några exempel på hur KRAN arbetar inom missbrukarvård och drogförebyggande. Studieförbundet presenterar stolt sin medlem KRAN!Läs mera »
01.03.2016 kl. 13:13
48642_t.jpg

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik vill få dig att tänka till

Via barntidningen EOS, Power Club, en vältbil och genom att sprida fakta och information vill Nykterhetsförbundet påverka attityder kring alkohol, tobak och narkotika och öka trafiksäkerheten.Läs mera »
24.02.2016 kl. 13:16