- Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) finns till för att koordinera sammanslutningar inom amatörmusik i Svenskfinland. Vår uppgift är att främja sång och musik. Vi ger utbildning och möjlighet att uppträda, vi förvaltar kulturarvet och vi arbetar för att höja nivån rent musikmässigt. Förbundet finns till för att se till att Svenskfinland har ett amatörmusikliv och ett ansikte utåt, säger Mikael Fröjdö, verksamhetsledare på FSSMF.
Hur ser organisationen ut?
Fyra organisationer hör till FSSMF, nämligen De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Finlands svenska damkörsförbund, Finlands svenska körförbund och Finlands svenska manssångarförbund. Dessutom har FSSMF tolv regionala sång- och musikförbund och inom dessa finns medlemskörer, orkestrar och andra föreningar.
En privatperson som till exempel sjunger i en kör blir sedan medlem på alla nivåer, i sin lokala kör, i ett lokalförbund, i ett specialförbund och i FSSMF.
- Det hörs en del kritik då och då, varför man ska höra till flera olika förbund, men sedan 1929 har det sett ut så här. Då någon ifrågasätter nyttan med att höra hit brukar jag säga att vi erbjuder väldigt mycket.
Vad erbjuder ni då?
- Vi erbjuder utbildning, workshops och kurser, det är en stor del av budgeten varje år. Vi ordnar sångfest vart femte år, där upp emot 3000 personer brukar delta. Nu i sommar blir det sångfest i Karleby och då blir det 16 konserter under tre dagar, berättar Mikael.
Han håller i trådarna för sångfesten, som ordnas av ett litet team trots vidden av evenemanget.
- Det finns ingen lönsam ekonomi i sångfesterna, men det är något vi erbjuder för medlemmarna och det är ett evenemang som känns viktigt så det får kosta vart femte år, säger Mikael.
FSSMF driver också ett förlag där man ger ut noter och hela repertoarer. Bland annat ges hela övningsmaterialet till sångfesterna ut på eget förlag. Förlagsverksamheten krymper ändå hela tiden.
- Vi ger möjligheter för finlandssvenska tonsättare att ge ut musik som når ut bredare, men det behövs inte längre på samma sätt som tidigare i och med nya digitala möjligheter. Vi säljer också böcker till musikinstitut och liknande, säger Mikael.
Hur ser er ekonomi ut?
- Vi är helt beroende av verksamhetsbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet och Svenska Kulturfonden och av bidrag från olika stiftelser och fonder. Dessutom har vi medlemsavgifterna. Det som kostar mest är evenemangs- och utbildningsproduktionen, personalen och projekt, berättar Mikael.
FSSMF delar ut verksamhetsunderstöd till medlemsförbunden, värdesedlar för fortbildning och priser till sina medlemmar, bland annat Långbackapriset till en dirigent.
Vad är ni bäst på?
- Vi har en enorm kunskap om amatörmusiken i Svenskfinland och det gäller alla delar: repertoar, nätverk, musik, sångare, dirigenter, ledare och nätverk ut i Norden. Våra tillställningar drar också mycket folk. Musiken som är kärnan i vår verksamhet är intressant för en allmänhet.
De största utmaningarna?
- Själva organisationen och hur vi ska ha det i framtiden gällande evenemangs- och utbildningsproduktionen. På kanslinivå handlar det om att fundera kring om det behövs mera personal för att producera olika evenemang. Ska vi se oss som ett produktionsbolag och inte enbart som en takorganisation? Nu fungerar FSSMF som ett produktionsbolag fast det inte är uttalat, säger Mikael.
Läs mer
Läs mer om förbundet, om medlemmarna, om förlaget och om vad som är aktuellt inom FSSMF.
Årtal
1891 ordnades den första sångfesten i Svenskfinland.
1929 grundades Finlands svenska sång- och musikförbund.
Siffror
279 grupper med sammanlagt 4789 medlemmar verkar inom Finlands svenska sång- och musikförbund.
4900 exemplar är upplagan på Finlands svenska sång- och musikförbunds tidning Resonans, som utkommer med fyra nummer per år.
2500 personer har anmält sig till årets sångfest, som ordnas i juni i Karleby av Finlands svenska sång- och musikförbund.
Verksamhetsledare Mikael Fröjdö på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund.