För barnens väl sedan 1893

25.10.2016 kl. 07:43
Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.

- Vi arbetar för en bättre barndom, ett stärkt föräldraskap och ett barnvänligare samhälle, berättar organisationssekreterare Matilda Hemnell.

- När det kommer till vårt stöd till barn och familjer har vi specialkompetens bland annat inom neuropsykiatriska utmaningar såsom adhd och arbete med skilsmässo- och nyfamiljer. Dessutom satsar vi allt mer på att ge barn och unga psykosocialt stöd i skolor, säger Matilda.

Barnavårdsföreningen betonar att tröskeln för att be om hjälp inte ska vara hög.

- Det behövs ingen remiss eller diagnos för att kontakta oss, utan det räcker att man upplever att krafterna i familjen tryter, kanske i samband med skilsmässa eller på grund av barn med utmanande beteende. Vi vill gärna nå dem som är i behov av hjälp i ett så tidigt skede som möjligt, säger Matilda.

Barnavårdsföreningen har ett femtiotal personmedlemmar och styrelsen består av åtta ordinarie medlemmar och fyra suppleanter. Föreningen var med och grundade Stiftelsen Barnens dag, som i sin tur driver nöjesparken Borgbacken. Stiftelsens syfte är att samla in medel för barnskyddsarbete, vilket sker genom att vinsten från Borgbacken doneras till grundarorganisationerna. Andra viktiga bidragsgivare är RAY och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Föreningen deltar också regelbundet i offentliga upphandlingar.

- Våra barnhems- och dagvårdstjänster finansieras i huvudsak genom köpavtal med kommuner. Alla våra dagvårdsplatser köps av Helsingfors stad, berättar Matilda Hemnell.

Som en mindre privat aktör inom dagvården är Barnavårdsföreningen också fri att prova nya saker och var bland annat pionjär med språkbadsdaghem.

Barnavårdsföreningen har också verksamhet på finska, särskilt inom barnhemmet och de olika stödtjänsterna. Men som enda svenska barnskyddsorganisation i Finland har Barnavårdsföreningen ändå ett särskilt ansvar att producera service på svenska. Dagvårds- och eftisverksamheten drivs endast på svenska.

Organisationssekreterare Matilda Hemnell berättar att föreningen har anställda motsvarande 120 helårsjobb. Föreningen har en ledningsgrupp, en utvidgad ledningsgrupp med representanter för alla verksamhetsområden och en verksamhetsledare som är chef för verksamheten.

- Vi är en familjevänlig arbetsplats och deltar i Väestöliittos kampanj Viktigast av allt, säger Matilda Hemnell.

Till utmaningarna just nu hör enligt henne allt vad social- och hälsovårdsreformen för med sig.

- Vår styrka är att lyssna på barnen. Att se saker och ting ur deras perspektiv och ha barnens bästa för ögonen både i vår verksamhet och som intressebevakare, säger Matilda Hemnell.

Läs mer

Läs mer om Barnavårdsföreningen.

Årtal

1893 grundandes Barnavårdsföreningen i Finland av Anna af Schultén. Syftesparagrafen har inte ändrats sedan föreningen grundades.

1910 öppnades Tölö Barnavårdsskola, som upphörde 1996.

2018 fyller organisationen 125 år vilket kommer att uppmärksammas bland annat med en historik.

Siffror

6 daghem och 4 eftisar i Helsingfors har Barnavårdsföreningen i Finland

617 utbildningsdagar deltog Barnavårdsföreningens arbetstagare i under år 2015.

40 000 måltider tillreddes i köket på Barnavårdsföreningens ferie- och kurscenter Högsand under år 2015

54921_t.jpg

Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.Läs mera »
21.11.2016 kl. 10:41
54869_t.jpg

Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.Läs mera »
18.11.2016 kl. 07:57
54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54662_t.jpg

Samfundet Folkhälsan är kittet

När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.Läs mera »
07.11.2016 kl. 07:54
54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42