Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

13.01.2017 kl. 07:58
Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.

- Då Församlingsförbundet grundades fanns inte gemensamma institutioner som Kyrkostyrelsen och Kyrkans central för det svenska arbetet. Dessa har nu tagit över många av de uppgifter som Församlingsförbundet skötte. Men församlingsförbundets verksamhet når också nya områden, berättar verksamhetsledare Kalle Sällström.

Förra året tog förbundet över verksamheten på lägergården Snoan i Lappvik från Lärkkulla. Snoan har fungerat som retreatgård i mer än 40 år och ägs av Retreatstiftelsen.

- Verksamheten inom församlingsförbundet utvecklas. Det är en ny infallsvinkel att vi har ett fysiskt ställe. Nu ska vi sköta om platsen och fylla den med verksamhet, berättar Kalle Sällström.

En person kommer att arbeta på deltid med att koordinera verksamheten på retreatgården. Dessutom finns det frivilliga som hjälper till.

Ett område man fokuserar på är de förtroendevalda inom församlingarna och bland annat ordnar Församlingsförbundet träffar och utbildning för förtroendevalda. Bland annat driver förbundet LekMannaAkademin i samarbete med de kyrkliga folkhögskolorna Lärkkulla, Kredu och Efo. Akademin erbjuder skräddarsydda och modulbaserade kurser för församlingarna och deras frivilliga. Församlingsförbundets ordinarie verksamhet omfattar både kurser och punktinsatser på kulturområdet, till exempel filmfestivaler och en bibelblogg har varit aktuella. Dessutom ordnas olika resor.

Samarbete är nyckelordet för Församlingsförbundet.

- Någon har en idé och funderar på om vi kan förverkliga den tillsammans. Då kan vi bidra med vårt nätverk och hjälpa till med planering och finansiering så att det kan bli något konkret av idéerna, berättar Kalle.

Församlingsförbundet äger också förlaget Fontana Media. Utgivningsverksamheten har sina rötter i förbundets begynnelse, då man gav ut biblar, psalmböcker och annan teologisk litteratur. Av skattetekniska skäl omvandlades utgivningsverksamheten på 1970-talet till ett aktiebolag. Det är Fontana Media som ger ut den svenskspråkiga församlingstidningen Kyrkpressen.

- Vi har precis gett ut en ny psalmbok med 147 nya sånger som fått psalmstatus, berättar Kalle om samarbetet med Fontana Media.

Församlingsförbundet förvaltar även en barnfond samt några andra mindre fonder med utdelningar vart fjärde år. Några alltför stora utmaningar tornar inte upp sig inför framtiden. Kalle konstaterar att man måste vara mån om samarbetet med andra aktörer på det kyrkliga fältet. Man ska inte skapa onödig konkurrens utan försöka hitta sin plats i helheten.

Årtal

1920 grundades Församlingsförbundet.

1922 grundades den kyrkliga veckotidningen Församlingsbladet.

1970 blev Församlingsbladet tidningen Kyrkpressen.

1974 omvandlades förbundets bokförlag till aktiebolaget Fontana Media Ab.

2015 övertog församlingsförbundet retreatgården Snoan.

Siffror

60 församlingar i Borgå stift är medlemmar i Församlingsförbundet. Dessutom har förbundet 680 enskilda medlemmar.

56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07
55994_t.jpg

Från förkämpe i sociala frågor till allaktivitetsorganisation

Arbetets Vänner grundades 1891 för att förbättra arbetarklassens förhållanden och överbygga klassklyftorna bland den svenskspråkiga befolkningen i Helsingfors. I början fanns föreningen bara i Helsingfors, men nya avdelningar uppstod runtom i landet under resten av årtiondet.Läs mera »
17.01.2017 kl. 08:24
55874_t.jpg

Pomoväst arrangerade årets landsbygdsriksdag

I år var det dags för den fjortonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Denna gång ordnades den i Karis och Pomoväst rf fungerade som arrangör. Samarbete och kontakter är en viktig del av Pomovästs verksamhet.Läs mera »
12.01.2017 kl. 07:37
55427_t.jpg

Många nya medlemmar för Pensionärsförbundet

Medlemsrekrytering är något man kan inom Svenska pensionärsförbundet. Under år 2015 fick man rekordmånga nya medlemmar.Läs mera »
13.12.2016 kl. 15:05
55388_t.jpg

Bootcamp för hantverksföretagare

En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.Läs mera »
12.12.2016 kl. 10:03
55327_t.jpg

Strömmingsmarknaden är ett stort evenemang

För Åbolands Fiskarförbund är strömmingsmarknaden i Åbo ett årligt evenemang där medlemmarna får träffa varandra och sälja fisk under glada och välbesökta marknadsdagar.Läs mera »
08.12.2016 kl. 09:02
55006_t.jpg

Mot nya utmaningar efter en framgångsrik Gymnaestrada

För Finlands svenska gymnastikförbund (FSG) var fjolåret ett mycket aktivt år i och med den stora Gymnaestradan i Helsingfors. Där samlades under en vecka 21000 deltagare från olika länder och på programmet stod uppvisningar från det mesta inom gymnastikväg.Läs mera »
23.11.2016 kl. 12:50