Papper och arbetsglädje

15.11.2017 kl. 15:46
PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.

Text: Ann-Katrin Finell

Höstsolen skänker några bleka men efterlängtade strålar genom fönstret i mitt arbetsrum. De vandrar över papper, projektplaner, budgeter och ansökningar. Papper som är fyllda med ord, förhoppningar, siffror och utredningar. Ett godkännande här och ett avslag där. Men vad finns bakom de här bokstäverna och siffrorna?

Mitt arbete som verksamhetsledare för Nylands hantverk rf består till största delen av administrativt arbete, planering, budgetering, ansöka om bidrag, hitta lämpliga platser och lärare för våra kurser, följa med trender och aktualiteter inom hantverksvärlden. Men det är ju inte för byråkratins skull som jag tycker det här jobbet är så givande.

Att se förändringen och glädjen när ett barn först trumpet meddelar att uppgiften är tråkig men man lyckas få dem att se det från en annan sida. Plötsligt upptäcker de skaparglädjen och idéerna sprutar fram. Raden av färdiga hantverk, det ena mera fantasifullt än det andra, växer snabbt. Några veckor senare får man ett ryck i armen när man står i butikskön, man vänder sig om och där står samma barn och strålar ”jag gjorde en hemma också, den ska farmor få”.

Att bli så starkt berörd av ett kort epostmeddelande ”min släkting är dement men mår så mycket bättre efter era kurskvällar, handarbetet i grupp aktiverar på ett väldigt positivt sätt”.

Att kunna hjälpa hantverksföretagaren som är fantastiskt duktig med sina händer och har en aldrig sinande källa av idéer att ösa ur men som tycker det är jobbigt med marknadsföring, som känner sig väldigt obekväm med att fokus för en stund skiftar från produkterna till människan bakom. När kursen man ordnar ger verktyg som gör det lättare, som ger förståelse varför kommunikationen är så viktigt och hur man kan göra det så att det ändå känns bra för en själv. När hantverkaren konstaterar att ”vad roligt, det här är ju inte svårt alls egentligen”, då känns det bra.

Att inspirera och hjälpa till att bygga nätverk för ensamarbetande hantverkare och de tillsammans skapar en utställning, då känns det att man gör nytta.

Det är så lätt att fokusera på papper, siffror och tabeller och glömma människorna som gömmer sig bakom. Det är människorna som ger mitt arbete innehåll och skänker mig arbetsglädje.

Ann-Katrin Finell är verksamhetsledare för Nylands hantverk och föreningsmänniska i själ och hjärta. Hon startade sin första förening som barn, Östfolks fårklubb. Föreningen hade två medlemmar inklusive henne själv och gav ut sin egen klubbtidning. Föreningen blev dock ganska kortlivad.

 

64363_t.jpg

Landskapsreformen och räddningsväsendet

PÅ BORDET. Landskapsreformen betyder stora förändringar även för räddningsväsendet. Finlands svenska brand- och räddningsförbund försöker se möjligheter i förändringarna, som inte borde märkas för invånarna, skriver Roger Roos.Läs mera »
07.06.2018 kl. 07:30
63913_t.jpg

Hemska hemsidor och motiverade människor

PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:30
63301_t.jpg

Förändringens vindar blåser friskt

PÅ BORDET. Finlands Svenska Idrott har flyttat till nyrenoverade utrymmen och samtidigt flyttat ihop med över 50 andra idrottsorganisationer. Jeanette Harf skriver om oro inför förändringar.Läs mera »
04.04.2018 kl. 14:34
62752_t.jpg

Gemenskap via föreningslivet

PÅ BORDET. Också Ekonomföreningen Niord funderar över sjunkande medlemsantal. Verksamhetsledare Catarina Söderström reflekterar över orsakerna.Läs mera »
06.03.2018 kl. 12:59
62371_t.jpg

Folkdräkter, förskolor och festförberedelser

PÅ BORDET. År 2018 har börjat med buller och bång på Brage. Ringlekar med förskolebarn, seminarium kring folkdräkter och strategiarbete - verksamhetsledare Karin Pedersen trivs i Bragehemmet.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:56
61972_t.jpg

Rent mjöl i påsen

PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.Läs mera »
18.01.2018 kl. 11:13
61436_t.jpg

Alla har rätt till ett värdigt liv

PÅ BORDET. I skrivande stund väntar jag på besked från utrikesministeriet för finansieringen av utvecklingssamarbetet för nästa år, skriver Jani Edström, ordförande för Frikyrklig samverkan FS.Läs mera »
05.12.2017 kl. 09:27
61240_t.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.Läs mera »
23.11.2017 kl. 11:11