Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

01.02.2019 kl. 07:54
En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.

Text och foto: Mari Pennanen

- Vi erbjuder främst ”det lilla extra” för våra medlemmar. Medlemmarna söker sig till oss för gemenskap, för att träffa andra finlandssvenska sjukskötare och för att nätverka. De flesta hör till ett fackförbund som sköter intressebevakningen för sjukskötare, berättar Sandra Alldén, verksamhetsledare på Sjuksköterskeföreningen i Finland.

Föreningen har knappt 4000 medlemmar i åtta regionala föreningar och når en stor del av de svenskspråkiga vårdarna.

- Man kan bli medlem om man studerar till eller har en examen som sjukskötare, hälsovårdare, barnmorska och akutvårdare. En utmaning är att många som har en examen inte jobbar inom branschen, men jag påstår nog att vi når en stor del av vår målgrupp, säger Sandra.

Sjuksköterskeföreningen grundades år 1898. Sjuksköterskeutbildningen i Finland hade pågått i Helsingfors i närmare tio års tid och på landsorten i cirka fem år då tanken på en egen förening föddes. Sjukskötarna var underställda läkarna, och föreningen fick stöd även från läkarna då det gällde att organisera sig och arbeta för lönefrågor, arbetstidsfrågor och liknande fackfrågor.

- Först hörde både finskspråkiga och svenskspråkiga till samma förening, men 1925 bröt sig de finska sjukskötarna ur föreningen för att grunda en egen förening eftersom man inte kunde tänka sig att höra till samma förening under språkstriden. Före TEHY grundades på 1980-talet sköttes fackfrågor av dessa föreningar, berättar Sandra.

Föreningens medlemmar uppmuntras till kontinuerlig utveckling och fortbildning bland annat genom möjligheten att ansöka om stipendier för forskning i vård och utveckling av vårdarbete, samt stipendier för att delta i kongresser, studieresor och seminarier.

- Vi har märkt att takten i samhället ökar och även trycket på våra medlemmar när vi ser på ansökningarna för rekreationsstipendier. Det märks också att arbetsgivarna inte längre på samma sätt bekostar våra medlemmars utbildningar och deltagande i seminarier, så allt fler vänder sig till oss med ansökningar, säger Sandra.

Hon tillägger att en annan orsak till det ökande antalet stipendieansökningar säkert är att föreningen de senaste åren informerat aktivare om möjligheten att söka stipendier.

- Vi märker också att sjukskötare har svårare att delta i till exempel våra studiedagar, då arbetsgivarna inte längre står för deltagaravgift eller tillåter att sjukskötarna deltar under arbetstid. Det är en utmaning för oss, säger Sandra.

Hon är glad att föreningen blivit medlem i Svenska studieförbundet.

- Jag har jobbat här i sex år och ofta känt mig ensam med olika frågor. Via Studieförbundet hoppas jag bredda mitt nätverk och få kontakt med andra som jobbar med liknande frågor, säger Sandra, som arbetar tillsammans med verksamhetskoordinator Anne Nylund och en aktiv styrelse som består av ordförande samt en representant från varje regionalförening.

 

67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. Läs mera »
01.11.2018 kl. 15:24
65600_t.jpg

GDPR – och sen då?

I maj trädde EU:s nya dataskyddsförordring i kraft och under våren jobbade många förbund med att få allting i skick till den stora domedagen. Vad har hänt sedan dess? Två av Svenskfinlands främsta GDPR-experter reflekterar kring frågan.Läs mera »
03.10.2018 kl. 10:12
64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05
64563_t.jpg

Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 10:45
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
63850_t.jpg

Info och stöd åt hbtqia-personer

PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer. Läs mera »
09.05.2018 kl. 10:01