”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

01.11.2019 kl. 11:07
PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Frans Cederlöf avgår efter fyra år i Studieförbundets styrelse. Det är dags att gå vidare mot nya utmaningar, och Frans ställer inte upp för omval. Han siktar nu på att få en inblick i intressebevakning på den finskspråkiga sidan och ställer upp i valet till Finlands studentkårers förbundsstyrelse. Med en baktanke om att sedan återvända till den svenskspråkiga förbundsvärlden.

Frans har under sina år i Studieförbundets styrelse lärt sig en hel del. Då han ställde upp för styrelsen visste han väldigt lite om vad Svenska studieförbundet var.

- Det jag ställde upp till, då jag på ett möte inom Finlands Svenska Skolungdomsförbund meddelade att jag är frivillig, var ett uppdrag som gett mig en större helhetsbild av det finlandssvenska förbundsfältet än vad jag någonsin annars hade kunnat få. Jag har vidgat mina vyer, insett att det egna förbundet inte är det enda och att det finns många inom andra förbund som funderar på samma saker, säger Frans.

För fyra år sedan var Frans Cederlöf 18 år och beskriver sig som en person som satt med i allting.

- Då någon frågade om jag ställde upp så svarade jag ja innan jag ens visste vad det var. Jag var väldigt ny i förbundsvärlden, men också väldigt ivrig. Jag hade känslan av att kunna förändra världen, berättar Frans.

Hans engagemang började redan i lågstadieåldern då han första gången satt med i elevkårsstyrelsen. I högstadiet fick han höra om Skolungdomsförbundet via elevkårsstyrelsens handledande lärare.

- Jag tänkte att ”aha, man kan göra det här på nationell nivå”, deltog i ett årsmöte och stegvis har jag sedan efter det blivit mer aktiv.

Efter många år i Skolungdomsförbundets styrelse har han de senaste åren varit anställd inom organisationen. Idag säger Frans att han ännu håller kvar vid tanken om att han kan förändra världen. Han känner att han gett sitt inom Skolungdomsförbundet och är redo för nya utmaningar.

- Jag känner mig ännu också ny på fältet och har mycket att lära mig. Men jag vet lite mer än då. Jag har fått vara med och syssla med intressebevakning på förbundsnivå, och gjort samma saker som inom eget förbund fast för alla förbund.

Givande erfarenheter

Åren 2016-2017 var Frans ersättare i Studieförbundets styrelse, och då han från och med 2018 blev ordinarie valdes han även till vice ordförande.

- Att börja som ersättare i styrelsen var ganska tacksamt. Jag upplevde det som en säker plats att lära mig, då jag fick insyn i Svenskfinland, förbundsvärlden och om samarbetet mellan förbunden, men utan desto större stress att veta så hemskt mycket.

Två år senare kände Frans att ha ville vara med helt och hållet och att han verkligen ville arbeta för de saker som Studieförbundet står för.

- Jag känner att jag hämtat med mig visionärsarbete till styrelsen. Ibland har vi kanske flugit lite väl högt ovanför marken, men jag har hämtat med mig tankegången om att om vi siktar på stjärnorna så kan vi landa på månen.

Ett konkret exempel som Frans lyfter fram är verksamhetsplanen för nästa år:

- Den är relativt ambitiös, men jag upplever att vi kommit till en realistisk nivå gällande ambitioner. Det är en verksamhetsplan som utmanar, men som är möjlig att genomföra.

Eftersom Frans var ung då han valdes in i styrelsen kan man också konstatera att han varit med i Studieförbundets styrelse nästan en femtedel av sitt liv.

- Det har varit en bra språngbräda till att vilja samarbeta i ungefär vad som helst. Jag har ett växande intresse för att få veta vad andra förbund tycker i olika frågor.

Vad är Studieförbundet?

Enligt Frans Cederlöf är Svenska studieförbundet idag sina medlemmar.

- Det Studieförbundet som organisation är starkast på är att föra samma sina medlemsförbund. Genom att vi sammanför medlemsorganisationerna hittar vi gemensamma utmaningar och gemensamma lösningar.

Frans lyfter fram Studieförbundets nätverk som det starkaste arbetsredskap vi har.

- Det finns nätverk för ungefär varenda anställd då det finns så många olika. De diskussioner som förs inom nätverken är nyttiga. Som styrelsemedlem har jag inte heller varit rädd för mängden information som kommit, utan kunnat konstatera att man inte behöver vara proffs på allting. Jag har inte känt till alla 64 medlemsorganisationer i detalj, men har fått lära mig mer och mer.

Profilen: Frans Cederlöf

Aktuell som: avgår vid årsskiftet från posten som vice ordförande för Svenska studieförbundet, arbetar som servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Ålder: 22

Familj: mamma, pappa, bror

Gör: Studerande, intressebevakare

Sysslar med: klättring och att hitta nya utmaningar hela tiden.

Det bästa med Studieförbundet: kontakten till andra förbund och mellan olika förbund

Det sämsta med Studieförbundet: de aktiva i Studieförbundet är anställda

71328_t.jpg

Invånarnära utveckling aktuellt inom Finlands Byar

NYHET. Suomen Kylät - Finlands Byars mål är att fungera som ett nätverk för lokala utvecklare, både på landsbygden och i stadsdelar. På höstmötet valdes Gunilla Wasström från Pomoväst och Mathias Högbacka från Aktion Österbotten in i styrelsen. Läs mera »
03.12.2019 kl. 12:23
71187_t.jpg

Ida Dimic har gjort Förbundsarenans logo

NYHET. Tidigare i höst arrangerade Svenska studieförbundet en logotävling för att ta fram en ny visuell identitet för det nya namnet Förbundsarenan. Bidragen var många och proffsiga. Nu är vi stolta att presentera vinnaren: Ida Dimic.Läs mera »
27.11.2019 kl. 14:20
71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
71249_t.jpg

Nytt namn och ny ordförande

NYHET. Verksamheten inom Svenska studieförbundet har de senaste åren blomstrat och nu byter organisationen namn till Förbundsarenan. Organisationen leds år 2020 av ordförande Bernt Nordman.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:18
70973_t.jpg

Händelserikt höstmöte på kommande

NYHET. Svenska studieförbundets medlemsorganisationer samlas till höstmöte den 27 november. Det kanske är sista gången detta sker – om mötet så väljer är det Förbundsarenans medlemmar som samlas till nästa vårmöte.Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:06
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70775_t.jpg

Tillsammans till Menestyvät järjestöt

Evenemanget Menestyvät järjestöt ordnas i Helsingfors den 11 februari 2020. Studieförbundet koordinerar biljettinköp för våra medlemsorganisationer, eftersom biljetterna blir billigare om man köper många på en gång.Läs mera »
15.10.2019 kl. 12:09
70763_t.jpg

Bli en dörröppnare på 60 minuter över en kopp kaffe

Är du intresserad av att få träffa någon från din egen bransch med utländsk bakgrund? Med hjälp av "Dörren" kan personer, som är etablerade i Finland och utlandsfödda, mötas och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.Läs mera »
14.10.2019 kl. 13:46