Gör det ni är bäst på

03.03.2022 kl. 07:44
BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.

Text: Mari Pennanen

I samhällen och stater utan fungerade civilsamhälle är risken att enskilda män kan snedvrida, förstöra och ta till våld oändligt mycket större än där det finns ett fungerande civilsamhälle. Att värna om civilsamhället kan och får inte vara endast vackra ord i festtal, utan det behövs kontinuerliga insatser. Vi ska alla tillsammans värna om det fantastiska föreningsliv vi har. Men vi har allt detta. Och nu igen behövs det.

Inom föreningar och förbund, folkrörelser och ensaksrörelser, stiftelser och pop up-evenemang, där människor tillsammans ser behov, tar fram gemensamma lösningar och sedan tillsammans gör något, är det många som mår bra. Förutom att det som gemensamt görs bidrar till samhället på olika sätt, så visar forskning tydligt att meningsfulla frivilliguppdrag och föreningsliv får människor att må bättre.

Inom föreningar får vi möjligheter att träffa olika människor med liknande intressen och samtidigt breddas också vår världsbild – oberoende om det är med krattan i högsta hugg, framför skärmen där protokollet skrivs ner eller där du drar andan före nästa ton i kören. Det viktiga är att du gör det tillsammans med andra i föreningen, ser och hör och pratar med dem.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda. Nu är det verkligen läge att med låg tröskel ordna olika möjligheter till gemenskap.

Ett led i detta är också att bjuda in fler till den verksamhet din förening eller ditt förbund ordnar. Fundera vem du kan prata med om vad som erbjuds och ordnas, både fysiska träffar och digital verksamhet. Kampanjen DigiDu lyfter den här våren fram förbundens digitala verksamhet och också du kan vara med och sänka trösklar för fler att komma med.

Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.

På en av Förbundsarenans nätverksträff nyligen lyftes frågan om förbunden redan funderat på vad de kan göra om det blir så att det kommer många flyktingar till Finland. Det är fint att se hur föreningar och förbund genast agerar och gör det som de är bra på. Via sociala medier och nyhetsbrev kommer det information om vad förbund och föreningar gör och bidrar med, allt från tips och råd till hur man kan tala om krig med barn till konkreta insamlingar. Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.  

 

82814_t.jpg

Vill du vara med och diskutera ”Utanför protokollet”?

NYHET. Förbundsarenan startar en LinkedIn-grupp för oss som tror på och vill att medborgarorganisationer är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Gruppen ”Utanför protokollet” är ett forum för förtroendevalda och anställda inom Förbundsarenans medlemsorganisationer. Välkomna med!Läs mera »
08.08.2022 kl. 14:16
82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
81374_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar projektledare

NYHET. Har du erfarenhet av finansiering för ideell verksamhet? Känner du till olika offentliga och privata finansieringskällor? Vill du jobba för inte bara ett utan rentav 64 ideella syften? Förbundsarenan söker en projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden. Läs mera »
05.04.2022 kl. 15:44
81486_t.jpg

Förbundsarenan startar projekt kring finansieringskällor för förbunden

NYHET. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna jobbar kontinuerligt med sin finansiering. Många vill testa nya former av finansiering. För att stöda medlemsförbunden startar Förbundsarenan ett projekt kring finansieringskällor.Läs mera »
01.04.2022 kl. 21:24
80013_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för våren 2022. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn. Läs mera »
09.02.2022 kl. 12:26
80669_t.jpg

Harriet Sundholm omvald vice ordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse har kommit igång med styrelsearbetet och valt arbetsutskott. En tyngdpunkt under året är att ta fram en ny strategi. Läs mera »
03.02.2022 kl. 08:41