Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

24.05.2022 kl. 09:25
ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.

Är du nyfiken på att få en mentor i som stöd i ditt arbete, eller vill du dela med dig av dina erfarenheter i form av en mentor? Ta del av tidigare deltagares erfarenheter av Förbundsarenans mentorskapsprogram, Mentorix.

Ansökningstiden till Mentorix 2022–2023 pågår till den 5.6.2022. Mer information om programmet och anmälningslänk hittar du längst ned på sidan.

Utveckling i arbetet

Mikaela Hermans på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik deltog i Mentorix 2020-2021 för anställda inom civilsamhällets organisationer. För henne har det varit ett privilegium att tillsammans med sin erfarna mentor regelbundet bolla tankar kring olika aspekter i arbetet.

Jag gick med i Mentorix för att utvecklas i mitt uppdrag som verksamhetsledare.

- Min mentor delade frikostigt med sig av sin erfarenhet och sin kompetens, vilket inspirerade till nya tankesätt och perspektiv. Efter våra träffar kände jag mig uppmuntrad, och tog med mig insikter och verktyg som jag har haft stor nytta av i arbetet, säger Mikaela.

Lära känna en ny bransch

Niklas Wahlström på Svenska folkskolans vänner gick du med i Mentorix för att lära sig mera om tredje sektorn då han tidigare endast jobbat inom den offentliga sektorn. Under programmet insåg han mervärdet av ett stort kontaktnät och har börjat värdesätta och se möjligheter i samarbete ännu mer än tidigare.

För mig fungerade det som guide in i en obekant värld. De motfrågor jag fick av min mentor fick mig att själv ta reda på sådant jag inte automatisk skulle ha lärt mig.

- Förutom givande samtal erbjöd programmet också stödstrukturer för mitt lärande på eget initiativ, säger Niklas.

Han tror också Mentorix har effekter på längre sikt.

- Mentorix lade för mig grunden för vad som kan resultera i ett samarbetsprojekt mellan min och min mentors organisation. På så sätt ser jag att mitt deltagande inte gagnade bara mig själv, utan också min arbetsgivare, säger Niklas.

Dela erfarenheter och stöda i arbetet

Anna Alenius från Barnavårdsföreningen i Finland valde att ställa upp som mentor i Mentorix för att hon själv tidigare haft en mentor som lärt henne mycket. Nu var det dags för henne att dela sina kunskaper och stödja en annan person i arbetet.

För egen del tyckte jag det var bra att stanna upp, lyssna och fundera över sitt eget sätt att arbeta.

Hon berättar att hon och hennes adept promenerade medan de samtalade.

- Hen skickade ibland sina tankar och frågor till min på förhand. Andra gånger pratade vi mera fritt utgående från hens behov och önskemål. Vi hade ett väldigt gott och öppet samarbete, och jag tror upplever att vi båda fick mycket ut av våra diskussioner, säger Anna, och tillägger:

- Jag skulle rekommendera detta både för adepter och mentorer. Min adept och jag hade fina samtal som ofta gick in på ett djupare plan. För egen del tyckte jag det var bra att stanna upp, lyssna och fundera över sitt eget sätt att arbeta.

Läs mer om Mentorix och ansök om en plats.

 

82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34
82038_t.jpg

Tidskriftsrundan 2022

NYHET. Hur ser framtiden ut för de finlandssvenska tidskrifterna? Vilka är de största utmaningarna och behoven? Nu kartlägger Förbundsarenan tidskriftsverksamheten på svenska i Finland.Läs mera »
03.05.2022 kl. 17:04
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81891_t.jpg

Vem är årets ordförande 2022?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas ut för andra året till ett förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
21.04.2022 kl. 11:52
81851_t.jpg

97 procent av förbunden deltog i verksamheten år 2021

NYHET. Förbundsbarometern, flera nätverksträffar och nytt projekt kring digital verksamhet i förbunden. Förbundsarenans medlemmar samlades till vårmöte den 12 april och blickade bakåt på ett händelserikt år. Läs mera »
19.04.2022 kl. 13:36
81647_t.jpg

Årets förbund 2022: Förbundet Hem och Skola ger röst åt elever och föräldrar om skolvardagen

NYHET. Förbundet Hem och Skola i Finland är en föregångare när det gäller att lyfta fram sitt budskap. Förbundet lyfter på olika sätt fram föräldraopinionen i frågor som berör lärande och fostran och har därför valts till Årets förbund. Läs mera »
12.04.2022 kl. 13:00
81374_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar projektledare

NYHET. Har du erfarenhet av finansiering för ideell verksamhet? Känner du till olika offentliga och privata finansieringskällor? Vill du jobba för inte bara ett utan rentav 64 ideella syften? Förbundsarenan söker en projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden. Läs mera »
05.04.2022 kl. 15:44
81486_t.jpg

Förbundsarenan startar projekt kring finansieringskällor för förbunden

NYHET. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna jobbar kontinuerligt med sin finansiering. Många vill testa nya former av finansiering. För att stöda medlemsförbunden startar Förbundsarenan ett projekt kring finansieringskällor.Läs mera »
01.04.2022 kl. 21:24