Nycklarna till digitalisering

20.06.2022 kl. 11:19
BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.

Text: Maj Ilola
Bild: Frida Lönnroos

Projektet Digistöd påbörjades i augusti 2021, som ett resultat av coronapandemin som då pågått i nästan ett och ett halvt år. Många förbund hade redan i det skedet utvecklat sin digitala verksamhet och projektets syfte var att stöda förbunden på den digitala resan och genom det även engagera förbundens målgrupper i den digitala världen.

Det som kom fram redan i ett tidigt skede av projektet var att förbundens digitala kunskaper låg på väldigt olika nivåer. Oftast berodde det här på några kunniga individer inom förbunden som drev den digitala utvecklingen. Jag anser också att det är en av nycklarna till att hållas med i den digitala utvecklingen - att ha rätt attityd gentemot digitaliseringen och driva den framåt inom förbunden och organisationerna.

Det som också blivit tydligt under projektet är att digitalisering är ett faktum som inte går att kringgå. Den som inte lyckas följa med i utvecklingen kommer tyvärr att bli utanför och därför är det väldigt viktigt att fortsättningsvis stöda och hjälpa varandra att inte trilla av det digitala tåget. Den andra nyckeln till digitaliseringen är alltså fortsatt digistöd bland förbunden, men också till målgrupperna. Lyckligtvis finns det många väldigt kunniga digi-ambassadörer och olika kanaler för hjälp och stöd som kunnat identifieras under projektets gång.

Att ha rätt attityd gentemot digitaliseringen och driva den framåt inom förbunden och organisationerna.

Ett hinder som vi stött på i projektet är anskaffning av digitala apparater hos allmänheten. Det finns personer som inte har tillräcklig kunskap att skaffa en apparat och börja använda den, men ett även större problem är att många inte har råd med en smarttelefon, surfplatta eller dator. Detta budskap har nått oss från äldre personer, personer med funktionsnedsättning och personer med en dålig ekonomisk situation, så som till exempel ensamstående föräldrar.

För att vårt samhälle ska kunna utvecklas mot ett mer digitalt håll måste nästan alla i befolkningen vara digitala. Det här är den tredje nyckeln till digitalisering. På den här frågan har jag ingen lösning, men om ditt förbund eller organisation har en möjlighet att låna ut apparater eller finansiellt stöda era medlemmar att skaffa apparaterna, så skulle det vara en bra början. Många personer har en äldre, men fungerande apparat någonstans liggande i en låda. Kunde någon samla in dessa och dela ut till personer som inte har råd att skaffa en egen?

Som ett slutresultat av projektet hoppas jag att förbunden fått verktyg och stöd i att utveckla sin digitala verksamhet, men främst av allt ett nytt synsätt på digitaliseringen.

Som ett slutresultat av projektet hoppas jag att förbunden fått verktyg och stöd i att utveckla sin digitala verksamhet, men främst av allt ett nytt synsätt på digitaliseringen. Digitaliseringen är något spännande, förnyande, utvecklande och inspirerande. Det är den fjärde och sista nyckeln till digitalisering.

Du kan läsa rapporten om projektet här.

Här hittar du sammanställt allt material från projektet.

 

Maj Ilola var projektkoordinator för projektet Digistöd på Förbundsarenan 2021-2022.

82814_t.jpg

Vill du vara med och diskutera ”Utanför protokollet”?

NYHET. Förbundsarenan startar en LinkedIn-grupp för oss som tror på och vill att medborgarorganisationer är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Gruppen ”Utanför protokollet” är ett forum för förtroendevalda och anställda inom Förbundsarenans medlemsorganisationer. Välkomna med!Läs mera »
08.08.2022 kl. 14:16
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37