Fira Östersjön!

09.08.2022 kl. 15:15
BLOGG. Östersjödagen handlar om att fira vårt alldeles egna hemhav men också ta ansvar för dess framtid. Cecilia Nyman, sakkunnig på Marthaförbundet, ger tips på hur du och din organisation kan delta i evenemanget den 25 augusti.

Text: Cecilia Nyman

Hösten kommer snart… ja visst gör den det, men glöm för all del inte bort de ljuva sommardagarna, simmande i havet och sköna promenader längst stranden! För många finländare är närheten till vatten, både hav och insjö, ett viktigt element under semestern, men även i vardagen. När vi i vinter öppnar askar med nedfrysta bär, burkar med torkade svampar och inlagda grönsaker minns vi den sköna sommaren vi njutit av, samt dagarna vid havet eller insjöar.

Ett bra sätt att avsluta sommaren är genom att fira Östersjödagen. Östersjödagen är en årlig festdag, införd av John Nurminen Stiftelsen, som firas den sista torsdagen i augusti, i år den 25.8.

Ett bra sätt att avsluta sommaren är genom att fira Östersjödagen.

Målet med dagen är att fira Östersjön och njuta av vårt alldeles egna hemhav, men därtill även att ta ansvar. Dagen uppmuntrar oss till konkreta åtgärder för Östersjöns bästa. Syftet med dagen är därför även att förbättra kunskapen kring Östersjöns mångfacetterade kultur, historia och natur.

Östersjön, som sträcker sig från de danska sunden i väst till Finska viken i öst, är ett är grunt innanhav. Östersjön är ett innanhav med bräckt vatten, en blandning av sött och salt vatten. Variationer i temperatur och salthalt gör livet i Östersjön utmanande för där levande djur och växter. Dessa faktorer begränsar artrikedomen och gör organismerna även mer känsliga till exempelvis föroreningar och klimatvariationer.

Marthaförbundets projekt Östersjön 2.0 har som mål att erbjuda vardagskunskap kring Östersjön. I projektet lyfter vi fram hur vi med enkla val i vardagen kan stöda Östersjöns välmående. Vi uppmuntrar exempelvis till att välja inhemsk vildfångad fisk av outnyttjade fiskarter (mört, braxen, id och strömming) framom importerad utländsk fisk. Dessa inhemska fiskarter binder fosfor, ett ämne som bidrar till övergödningen (alger) i havet. Det gynnar havet att vi fiskar bort dessa fiskar, dessutom är de en utmärkt proteinkälla för oss människor. Inom projektet ordnas även workshops i skolor och strandstädningstalkon.

Hur ser ditt Östersjöavtryck ut? Är du en bra förebild och hur lär du ut till dina närmaste att ta hänsyn för havet och naturen?

Inför Östersjödagen kan det vara bra att fundera på det egna förhållandet till Östersjön. Är du en resurs eller belastning för Östersjön? Hur kan du i din vardag göra val som stöder arbetet för ett rent hav och ett hav i balans? Hur ser ditt Östersjöavtryck ut? Är du en bra förebild och hur lär du ut till dina närmaste att ta hänsyn för havet och naturen?

Jag utmanar alla föreningar att delta i Östersjödagen 2022. Fundera på hur ni i er verksamhet kan uppmärksamma Östersjön, låt idéerna flöda. Teman kan vara konst, matlagning, föreläsningar, filmuppvisning, utflykter, picknick vid havet eller varför inte städa en strand tillsammans? Vi kan med vår verksamhet visa att Östersjön är viktig, att vi bryr oss och vill att även kommande generationer ska få njuta av ett välmående hav.

På hemsidan för Östersjödagen kan man läsa om vilka tillfällen som ordnas den 25.8, samla idéer och registrera det egna evenemanget för dagen.

 Läs mer om Östersjödagen

Cecilia Nyman är utbildad biolog och sakkunnig i projektet Östersjön 2.0 på Marthaförbundet.

83156_t.jpg

Effekter av nätverkande

BLOGG. Några förändringar i de nätverk för anställda och förtroendevalda som Förbundsarenan driver är aktuella. Målet är att nätverken ska stöda och vara till nytta för ännu fler av våra medlemsförbund. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring betydelsen av fungerande nätverk för de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
07.09.2022 kl. 13:45
83150_t.jpg

Våra värdefulla tidskrifter

BLOGG. Då man jobbar inom en organisation som ger ut en medlemstidning är Förbundsarenans nyutkomna rapport Tidskriftsbarometern intressant läsning. Ilona Salonen, t.f. verksamhetsledare på Svenska Hörselförbundet, reflekterar över rapportresultatet och tidskrifternas framtid.Läs mera »
07.09.2022 kl. 11:24
82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36