Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

04.12.2023 kl. 08:15
ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

I allmänhet behöver allmännyttiga föreningar ett tillstånd av polisen för att samla in pengar. Men det finns undantag.

Ett första undantag är att en privatperson, utan penninginsamlingslov, får starta en insamling med syftet att pengarna som samlas in ska ges vidare till en organisation. Ett exempel på detta kan vara att en person i samband med en bemärkelsedag uppmanar festdeltagare att istället för att ge gåvor ge pengar, som personen som har bemärkelsedag sedan ger vidare till en allmännyttig förening.

En utmaning för organisationer är hur de kan skapa förutsättningar för att få den typen av gåvor. Ett sätt att öka medvetenheten om detta är att lyfta fram det på organisatinens webbplats. Där kan listas vilka typer av finanseringssätt som finns och vilka de har.

Ofta har organisationer inskrivet i sina stadgar att deras verksamhet kan finansieras av (till exempel) medlemsavgifter, bidrag och frivilliga donationer. Att informera om dessa olika finansieringssätt är alltså fullt tillåtet utan ett insamlingslov.

Om en organisation står som mottagare av en oväntad penninggåva, till exempel att en person samlat in pengar i samband med en bemärkelsedag, är det också tillåtet att kommunicera om detta. Att berätta om ett sådant initiativ, förutsatt att det är okej för givaren, är också ett sätt att öppna upp för att det går att stöda organisationen på detta vis.

Gåva i samband med medlemsavgiften

Ett annat sätt att samla in pengar för en organisation är att i samband med att det skickas fakturor om årsavgiften till medlemmarna lägga till en skrivelse om att mottagaren (medlemmen) har möjlighet att göra en frivillig extra inbetalning eller ge en gåva.

Det är dessutom möjligt att genom ett separat nätverk, till exempel en typ av intranät, som endast används av föreningens medlemmar be om donationer av medlemmarna. En förening kan dessutom be sina medlemmar om donationer i brev eller i medlemstidningar som skickas enbart till personer som antecknats i medlemsregistret.

Då en förening ordnar en tillställning för sina medlemmar, till exempel julgröt för medlemmar, så är det möjligt att be deltagarna om donationer i samband med tillställningen.

Vill ni läsa mer om när en organisation kan samla in pengar utan insamlingslov så kan ni hitta mycket information om detta på polisens sidor. Via denna länk kommer ni till polisens hemsidas avdelning med vanliga frågor om penninginsamlingar som bland annat också tar upp olika undantag.

88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44