Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

22.01.2024 kl. 10:48
BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Civilsamhällets behov av banktjänster har nyligen varit i fokus. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) har genomfört en enkätundersökning under slutet av år 2023 där de kartlagt erfarenheterna av banktjänster hos organisationer. Resultaten av undersökningen ger flera insikter och anledningar till reflektion.

Föreningar, oavsett storlek eller inkomstkällor, behöver banktjänster, bland annat för att kunna ansöka om bidrag. I mitt arbete med att hjälpa Förbundsarenans medlemsförbund att utveckla deras finansieringskällor ingår det som en del i paketet att också titta på kostnader. Just bankavgifter är kostnader som är nödvändiga för förbund men i praktiken inte möjliga att påverka. Undersökningen som genomförts visar också tydligt att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.  

Modernisering av synsättet på prissättning 

Undersökningen visar att det finns stora variationer kring kostnader för banktjänster. Det är ett tecken på en bristande förståelse från bankernas sida och att det generellt krävs en ökad förståelse för organisationers kostnadsstrukturer. Kan det vara så att det finns en oförståelse då det gäller civilsamhällets verksamheter, roll och betydelse? Jag menar att det behövs en modernare syn och förhållningssätt då det gäller prissättning och kostnader för föreningars banktjänster. Civilsamhället behöver tillgång till prisvärda och lättillgängliga banktjänster som till sin struktur också stöder organisationers verksamheter.

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet.

Resultaten från undersökningen visar tydligt på ojämlikheter och olika syn på bankavgifter mellan olika organisationer. Vissa organisationer, generellt större organisationer med många anställda, är nöjda med tillgänglighet och prissättning. Samtidigt kämpar andra, särskilt mindre organisationer och de som drivs av frivilliga, med kostnader som de upplever att är oskäliga.

En möjlighet att minska samhällskostnader 

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet. Banker har nu, enligt min åsikt, en unik möjlighet att se över prissättningen när det gäller föreningar. Det kunde gynna hela samhället både nu och i framtiden.

Organisationer har också ett större behov än någonsin att lyfta fram hur kostnaderna påverkar verksamheten. I grunden handlar det inte bara om ekonomisk effektivitet utan också om att främja och stärka det autonoma civilsamhället. Varför skulle vi inte arbeta för att göra detta? 

91740_t.jpg

Fem tips för regeringen – så kan den rycka ut för att stödja civilsamhället

ARTIKEL. Regeringen bör göra det enklare för privatpersoner och företag att stödja civilsamhället, skriver Robert Nilsson.Läs mera »
27.11.2024 kl. 08:40
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13