Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

25.03.2024 kl. 14:04
NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!

Järjestöhopping ger anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska civilsamhällesorganisationer.

Det handlar om att ge finska och svenska civilsamhällesorganisationer möjligheten att nätverka över språkgränserna och bekanta sig med varandras organisationer och arbetsuppgifter. Så här svarade t.ex. en deltagare från förra omgången på frågan om vad deltagarna fick ut av Järjestöhopping:

Bekantade mig med en för mig tidigare rätt okänd organisation, det gav breddat nätverk och nya öppningar för tänkbart samarbete - oväntat men välkommet!

Konceptet är enkelt – under hösten 2024 parar vi ihop anställda inom finlandssvenska förbund med anställda inom finska organisationer. Paren har sedan som uppgift att besöka varandras kontor och få uppleva hur en arbetsdag ser ut hos den andra organisationen.

Genom Järjestöhopping har du inte bara möjlighet att komma i kontakt med en ny organisation, men också dela tankar och erfarenheter kring arbetet med en kollega inom det finsk civilsamhället.

Järjestöhopping vill uppmuntra till mer samarbete och kontakt över språkgränserna och ge de finska civilsamhällesorganisationerna en möjlighet att lära känna det svenska fältet bättre.

Tidsplan

  • april-augusti: anmäl intresse att delta
  • augusti-september: matchningsprocess
  • september-november: en träff hos vardera organisationen samt en gemensam avslutningsträff (totalt tre träffar)                  

Att planera vad du vill fråga om och att planera dagen då du tar emot ditt par i din organisation kräver förstås en del tid, men du får stöd och hjälp för detta genom programmet.

Blev du nyfiken? Vill du delta i Järjestöhopping? Anmäl intresse och berätta vilka teman du vill diskutera med en kollega inom en finsk organisation.

Anmäl dig här senast den 20 augusti.

Frågor? Kontakta verksamhetskoordinator Nadina Vihinen.

Läs i bloggen om erfarenheter av en tidigare Järjestöhopping-deltagare.

Järjestöhopping är en del av Förbundsarenans Hallå2 projekt Päivää-goddag som finansieras av Svenska kulturfonden.

 

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29