Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

17.06.2024 kl. 09:09
ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.

Text: Robert Nilsson
Foto: Nadina Vihinen

Förbundsarenan har under våren haft ett samarbete med Handelshögskolan vid Aalto-universitetet. Studerande på Aaltos Capstonekurs i Organizational Analysis använde Förbundsarenan som case kring utmaningar för organisationer i civilsamhället.

Fokus på testamenten

Civilsamhällets utmaningar är många. Organisationer, inklusive många av Förbundsarenans medlemsförbund, lyfter fram att deras ekonomi är en källa till oro. Frågeställningar som hur framtidens finansiering för civilsamhället ska se ut diskuteras flitigt på fältet.

Förbundsarenan koodnerade under under en synlighetskampanj kring testamentgivande – Framtidsgåvan. Testamentdonationer till organisationer i Finland utgör dock en relativt liten del av de donationer som görs till civilsamhället. I våra nordiska grannländer är det fler personer som årligen donerar till organisationer i civilsamhället via testamentdonationer. Detta var en sak som Förbundsarenan önskade att de studerande vid Aalto skulle titta närmare på. Finns det modeller eller lösningar kring testamentgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av?

Testamentdonationer i Norden

Arbetsgruppen som tog sig an uppgiften valde att titta på testamentgivande i Danmark, Finland och Sverige. I arbetet fokuserade gruppen på att jämföra juridiken kring testamentgivande mellan dessa tre länder, att analysera den danska och den svenska modellen kring testamentgivande samt om och hur dessa modeller eventuellt skulle kunna implementeras i Finland.

Analysen pekade på att det finns många likheter mellan de tre undersökta ländernas juridiska ramverk kring testamenten. Skillnaderna som lyftes fram var att i Sverige finns det sedan en längre tid en fond som förvaltar arv till personer som saknar arvingar och testamente, Allmänna arvsfonden. Organisationer i civilsamhället kan sedan söka bidrag från den fonden. I Danmark finns det en modell som bygger på att staten skapat incitament till att ta med organisationer från civilsamhället i testamenten.

Slutsatser

Arbetsgruppen ansåg att det finns ett behov för ett nytt sätt att se på testamentdonationer till organisationer i det finländska civilsamhället. Beslutsfattare i Finland kunde välja att antingen dra nytta av andra redan existerande modeller eller skapa en helt ny egen modell.

Rapporten som arbetsgruppen skrivit visar att en effektivare styrning av testamentdonationer och arv från personer utan arvingar skulle kunna stärka finansieringen av den tredje sektorn och därmed stödja civilsamhällets verksamhet, även med måttliga lagändringar.

Läs rapporten här.

91404_t.jpg

Långa processer för att få insamlingslov

ARTIKEL. Allt fler organisationer ser behov av att finansiera sina verksamheter genom donationer, men vägen dit kan vara lång och krävande. På senaste Förbundsforum delade Natur och Miljö samt Språkambassadörerna med sig sina erfarenheter av att ansöka om insamlingslov och börja be om donationer. Läs mera »
28.10.2024 kl. 08:21
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90280_t.jpg

Brett samarbete efter nedskärningshot

NYHET. Förra veckan samlades finlandssvenska organisationer till ett stormöte och nu har det gemensamma uppropet överlämnats till svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Otto Andersson. Frågan har engagerat många.Läs mera »
04.06.2024 kl. 16:49
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25