Att utvecklas som utbildare – i Barcelona

14.04.2025 kl. 08:44
BLOGG. Johanna Söderberg reflekterar kring sina insikter efter kursen Train the Trainer som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt.

Text: Johanna Söderberg
Bild: Lina Grönvik

I februari fick jag möjligheten att delta i en kurs som ordnades inom Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Vi var tre från Svenskfinland som tillsammans med deltagare från Ungern, Polen och Kroatien deltog i den fem dagar långa kursen Train the Trainer i Barcelona. Kursen gav mig många nya idéer, insikter och verktyg att implementera i mitt jobb. Under kursens gång fick jag dessutom träffa många härliga och intressanta människor att dela erfarenheter och tankar med vilket gjorde att kursen lämnade ett varmt avtryck i hjärtat.

Det fanns inte utrymme att luta sig tillbaka och bara ta in information utan vi skulle växa genom att våga.

Kursen var intensiv och aktivt deltagande förutsattes för en lyckad helhet. Det fanns inte utrymme att luta sig tillbaka och bara ta in information utan vi skulle växa genom att våga. Teoretiska delar varvades med praktiska case och övningar. Vi fick bland annat bekanta oss mer olika inlärningssätt, problemlösningsmetoder och reflektera kring lärande samt hur vi kan anpassa olika metoder för hållbart lärande i våra respektive organisationer. Vi fick fundera på vår egen roll och kompetens, utvecklingsområden och våra olika kommunikationsstilar. I kursen använde vi också oss av positiv psykologi som ett verktyg i rollen som utbildare samt för att skapa god gruppdynamik för lärande.

Några lärdomar från kursen:

Utbildarens roll


Alla utbildare har sina egna styrkor och det är viktigt att i utbildningstillfällen inte låtsas vara någon annan än den man är. Samtidigt kan tanken fake it until you make it vara till hjälp när osäkerheten smyger sig på – särskilt för den som är ny i rollen. Utbildaren i kursen, Gaëlle Collas, skapade ett tryggt rum för lärande. Hon utmanade utan att pressa, besatt mycket kunskap och anpassade kursen enligt de önskemål vi hade meddelat om i förväg och enligt det behov som dök upp under kursens gång. Hon hade en förmåga att få alla deltagare att stiga ut ur sina bekvämlighetszoner.

Vikten av miljöombyte och erfarenhetsutbyte


Att få sätta sin egen arbetsbild och yrkesvardag i ett större sammanhang och träffa människor från andra kulturer och professionell bakgrund är otroligt värdefullt och ögonöppnande. Alla deltagare utbildade i sin yrkesroll men erfarenheterna skiljde sig åt, en del hade utbildat i 20 år, andra bara ett. 

Vi var ett gäng med personer i olika livssituationer, professionell bakgrund, yrkesroller och åldrar och det var fascinerande att se hur väl gruppen fungerade. Diskussionerna var inspirerande och genom olika övningar delade vi alla med oss med oss av både praktisk och teoretisk kunskap. Utbildningen anpassades enligt våra behov och önskemål och det uppskattade vi mycket.

Metoderna är många

Ett av kursens mål var att vi skulle åka hem med en full verktygslåda med olika metoder och övningar att använda i utbildningssammanhang och i arbetslivet generellt. Vi fick bekanta oss med en mängd olika verktyg och fick prova dem under kursens gång. En övning bestod till exempel av rollspel där en av oss fick vara en kritisk och utmanande deltagare medan den andra agerade utbildare. 

Två andra metoder var Lightning decision jam, som är en metod för att snabbt och strukturerat identifiera problem, komma på lösningar och bestämma nästa steg i en process och MOSCOW-metoden som hjälper en att definiera vad som är mest kritiskt och vad som kan vänta. Ett stort plus var att allt material från kursen samlades på en gemensam webbplats, vilket gör det enkelt att återvända till innehållet vid behov och dela det vidare med kollegor.

Jag rekommenderar varmt alla som funderar på att ansöka till någon av kurserna i framtiden att ta steget och söka. Jag är verkligen tacksam för min upplevelse!

Johanna Söderberg är sakkunnig inom samarbete mellan hem och skola på Förbundet Hem och Skola i Finland. I sin yrkesroll utbildar hon bland annat blivande och redan verksamma lärare.

92296_t.jpg

Förbundsanställda åker på kurs till Spanien och Tjeckien

NYHET. Snart åker tre förbundsanställda till Barcelona för att i fem dagar fördjupa sig i temat ”Train the trainer”. Kursen ska ge dem stöd och verktyg för att handleda andra. Under våren deltar totalt 13 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
27.01.2025 kl. 13:59
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
81647_t.jpg

Årets förbund 2022: Förbundet Hem och Skola ger röst åt elever och föräldrar om skolvardagen

NYHET. Förbundet Hem och Skola i Finland är en föregångare när det gäller att lyfta fram sitt budskap. Förbundet lyfter på olika sätt fram föräldraopinionen i frågor som berör lärande och fostran och har därför valts till Årets förbund. Läs mera »
12.04.2022 kl. 13:00
75203_t.jpg

Så här kan också ditt förbund jobba hållbart

NYHET. Nyfiken på vad Organisationskonferensen handlade om? Passa på att ta del av tips från förbundskollegor, tankeväckande artiklar och workshopsdiskussioner.Läs mera »
14.10.2020 kl. 10:06
71958_t.jpg

Dags för förbundsanställda att få upp flåset

PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:27
61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42
50769_t.jpg

Föreläsningar och material i aktuella frågor

Förbundet Hem och Skola i Finland är en smidig organisation som på olika sätt arbetar för en trygg skolvardag för alla barn. Personalen trivs, har roligt tillsammans och skrattar mycket samtidigt som de ambitiöst tar itu med nya projekt.Läs mera »
16.05.2016 kl. 10:14