Samfundet Folkhälsan är kittet

07.11.2016 kl. 07:54
När man hör talas om Folkhälsan tänker man kanske i första hand på olika vårdtjänster och annan serviceproduktion för medborgare i alla åldrar, eller aktiva lokalföreningar och simskolor. Men organisationen är mer omfattande än serviceproduktionen och de ca 100 lokala föreningarna. Bland annat forskning och utveckling står också högt på agendan. I mittpunkten av allt detta finns Samfundet Folkhälsan – kittet som håller ihop verksamheten.

- Här på samfundet arbetar ca 20 människor med allt det övergripande. Det handlar om saker som förmögenhetsförvaltning, IT, fastighetsfrågor, verksamhetsutveckling och personalärenden. Vi har bland annat ekonomipersonal, kanslister och jurister bland personalen, berättar verkställande direktör Stefan Mutanen.

Ser man på Folkhälsan som helhet menar Stefan att serviceproduktionen är en utmanande del. Tjänsterna produceras genom tre olika bolag och verksamheten konkurrensutsätts med några års mellanrum. Det innebär att kontinuitet ofta är svårt att uppnå. I synnerhet SOTE-reformen ställer till med osäkerhet.

- Den är som en tvål i badkaret. Så fort man har grepp om den, så far den iväg igen, konstaterar Stefan.

Utöver bolagen för serviceproduktion utgör också Folkhälsans förbund en viktig del av helheten. Förbundet är paraplyet för medborgarorganisationen, det vill säga de lokala föreningarna. Genom Landskapsföreningarna har Folkhälsan därtill verksamhet också på regional nivå. Folkhälsan är alltså en omfattande organisation.

- Totalt inom hela Folkhälsan har vi ca 1500 anställda. Vi ägnar oss också åt forskning och har just nu en topp med 230 aktiva forskare, säger Stefan.

Siffran inkluderar associerade forskare och forskningen sker i tre olika program; genetisk forskning, folkhälsoforskning och forskning i preventiv medicin. Forskningsverksamheten sker inom Folkhälsans forskningscentrum.

Samfundet Folkhälsan har en central roll i att koordinera och utveckla den mångsidiga verksamheten. Utöver personalen består samfundets högsta beslutande organ av 60 arbetande ledamöter samt ett antal korresponderande ledamöter och hedersledamöter. Även landskapsföreningarna skickar representanter till Samfundets möten. Samfundets styrelse består av 15 medlemmar.

Folkhälsans hela omsättning är ca 60 miljoner euro på årsnivå.

- Vi är lite allmängods i Svenskfinland. Man tycker till om maten, vädret, Folkhälsan och järnvägen, säger Stefan.

Läs mer

Läs mer om Samfundet Folkhälsan, Folkhälsans uppgift och aktuellt.

Siffror

19000 medlemmar i folkhälsans lokalföreningar.

230 forskare är idag knutna till Samfundet Folkhälsan.

Årtal

1921 grundades Folkhälsan av Ossian Schauman

1996 inledde Folkhälsans forskningscentrum samarbete med Helsingfors universitet

54835_t.jpg

FRK i Åboland behöver fler medlemmar

Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.Läs mera »
16.11.2016 kl. 13:49
54814_t.jpg

Kurser och information för bättre psykisk hälsa

Ett av Psykosociala förbundets viktigaste verktyg i arbetet med psykisk hälsa och ohälsa är olika former av rehabiliteringskurser. Genom information vill man också sprida kunskap och minska på fördomar.Läs mera »
15.11.2016 kl. 13:05
54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27