Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

21.11.2016 kl. 10:41
Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.

Johan Aura, kanslichef, förklarar vad den nya strategin kommer innebära.

- Vi behöver fundera närmare på vem som är den slutgiltige mottagaren av våra insatser. Fast vi stöder en grupp så är det den enskilde som får stödet till godo. Vi måste veta vad som händer ute i samhället, inte bara tycka och tro, utan vi behöver faktamaterial, analyser och rapporter. Besluten måste fattas utifrån påvisade brister som ska åtgärdas.

SFV finns till för att stödja svenskspråkig bildningshöjande verksamhet, och stöder bland annat skolor, daghem, bibliotek, studerande och annan bildningshöjande verksamhet.

- Vi funderar nu på hur vi på bästa möjliga sätt kan använda de resurser som finns. Det gäller att komma ihåg att vi har ett brett fält. Jag tror inte att allt kan vara lika viktigt, utan det gäller att prioritera och välja var vi ska sätta in våra resurser. Därför behöver vi veta vilka problem, brister och missförhållanden som förekommer så att vi, utgående från vårt syfte, kan prioritera och välja vad vi satsar på först, säger Johan.

I samarbete med tankesmedjan Magma har en diger omvärldsanalys tagits fram. Den fungerar som diskussionsunderlag för den framtida strategin.

- Under nästa strategiperiod ska vi finnas där behoven finns. Vi behöver veta vilka behov inom bildningen som finns i regionerna och sedan fundera över vilka bitar SFV kan ta på sig för att bidra till förbättring, säger Johan.

För föreningar är en nyhet att SFV erbjuder gratis mötesutrymmen i Helsingfors, Vasa och Åbo från och med denna höst.

SFV är organiserat som en moderförening och en understödsförening. Moderföreningen har ca 400 medlemmar och nya medlemmar kallas av styrelsen. Däremot kan vem som helst bli medlem i understödsföreningen. Arrangemanget kom till en gång i tiden för att skydda föreningens tillgångar och det finns ett avtal om förhållandet mellan de två föreningarna.

SFV:s verksamhet står på tre olika ben. För det första delar SFV på traditionellt sätt ut medel till olika ändamål. En nyhet från och med denna höst var att förbund och föreningar har ansökningstid i september. Därutöver har SFV har egen utgivning av publikationer och skrifter. Den tredje benet är verksamheten i regionerna. Man träffar också på SFV i olika evenemang som bokmässan i Helsingfors. SFV delar också ut priser samt arrangerar tävlingar, som de litterära Arvid Mörne- och Solveig von Schoultz-tävlingarna och utdelningen av Caj Ehrstedts sångpris.

Läs mer

Läs mer om SFV på www.sfv.fi.

Årtal

1882 grundades SFV

1922 började SFV ge ut tidskriften Svenskbygden

1971 gjordes senaste stadgeändringen som breddade formuleringen av föreningens mål

2015 bytte SFV:s tidskrift Svenskbygden namn till SFV-magasinet

Siffror

400 medlemmar i moderföreningen

9000 medlemmar i understödsföreningen

2,7 miljoner euro delade SFV ut i bidrag under 2015. Dessutom stöder SFV den svenska bildningshöjande verksamheten via sin egen riktade verksamhet.

56710_t.jpg

Satsning på digital utgivning av Studentbladet

Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.Läs mera »
20.02.2017 kl. 14:02
56660_t.jpg

Åbolands hantverk förverkligar hantverksdrömmar

Åbolands hantverk jobbar för det finländska hantverket och den visuella konsten, både i form av hobbyutövning och som företagande. Verksamheten drivs i två olika verksamhetscenter, ett i Pargas och ett i Kimito.Läs mera »
17.02.2017 kl. 07:58
56402_t.jpg

Mångsidig verksamhet och livskraftiga avdelningar

Österbottens svenska distrikt är ett av Röda korsets tolv distrikt. Här är ekonomin stabil och medlemsantalet har börjat öka efter en nedåtgående trend.Läs mera »
07.02.2017 kl. 08:30
56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47
56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07