Pomoväst arrangerade årets landsbygdsriksdag

12.01.2017 kl. 07:37
I år var det dags för den fjortonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Denna gång ordnades den i Karis och Pomoväst rf fungerade som arrangör. Samarbete och kontakter är en viktig del av Pomovästs verksamhet.

Pomoväst grundades 1997 och är en av 55 Leadergrupper i Finland inom EU:s program för utveckling av landsbygden. Pomovästs område täcker fem kommuner: Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.

- I år var det vår tur att ordna landsbygdsriksdagen. Jag brukar ibland skämta om att vi sysslar med ”koppleriverksamhet” eftersom det ofta handlar om att föra samman potentiella samarbetsparter för att få saker och ting att gå framåt. Där är Landsbygdsriksdagen viktig, konstaterar Pomovästs verksamhetsledare Gunilla Wasström.

Landsbygdsriksdagen samlar aktiva från hela Svenskfinland för att diskutera frågor som rör arbetet, organisationerna och byarna på landsbygden. Årets tema var ”att sticka ut” och bland olika workshops och diskussioner fanns också gäster som valts ut för att de sticker ut på olika sätt. Däribland Frank Erichsen, känd från den danska TV-serien ”En tvättäkta lantis”, som berättare om självhushållning.

Gunilla Wasström berättar vidare om varför diskussion kring landsbygdsfrågor är viktig för Pomoväst.

- Pomoväst arbetar utifrån en strategi som växer nedifrån och upp. Vi hör oss för vad som behövs inom vårt område och skapar en strategi för hur det ska uppnås samt söker pengar, säger Gunilla Wasström.

Stöden går i första hand till utvecklingsprojekt och investeringar. En av regionens stora utmaningar är arbetslösheten och Pomoväst försöker hitta projekt som kan skapa nya arbetsplatser. Både föreningar och företag kan söka stöd för sina satsningar. Målgruppen är landsbygdsbefolkningen, och enligt EU:s normer är alla som bor i Pomovästs område landsbygdsbor. Det enda undantaget är Kyrkslätts centrum, som inte ingår i programområdet.

Gunilla berättar om processen:

- Ofta börjar det med att någon har en idé och kontaktar oss. Vi får ungefär 100 — 150 sådana förfrågningar per år, men många sållas bort på vägen och i slutändan blir det kanske 30 projekt på ett år. Det handlar om totalt 3,6 miljoner euro för hela perioden, fram till år 2020.

Många satsningar som får stöd är lokala, till exempel lek- och aktivitetsparker eller byalokaler som behöver fixas till. Men samarbetet mellan olika Leadergrupper är också tätt.

- Det har ofta visat sig att verkan är mycket större än insatsen. Vi kan visa upp bra resultat med små medel, säger Gunilla.

Läs mer

Läs mer om Pomoväst.

Årtal

1997 grundades Pomoväst.

2000 fick Pomoväst status som en av Finlands Leader-grupper.

Siffror

55 Leader-grupper i Finland, varav Pomoväst är en.

250+ projekt har förverkligats med stöd från Pomoväst.

200 nya arbetsplatser som ett resultat av Pomovästs verksamhet under 1997-2013.

Bild av Gunilla Wasström

Verksamhetsledare Gunilla Wasström.

56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07
55994_t.jpg

Från förkämpe i sociala frågor till allaktivitetsorganisation

Arbetets Vänner grundades 1891 för att förbättra arbetarklassens förhållanden och överbygga klassklyftorna bland den svenskspråkiga befolkningen i Helsingfors. I början fanns föreningen bara i Helsingfors, men nya avdelningar uppstod runtom i landet under resten av årtiondet.Läs mera »
17.01.2017 kl. 08:24
55909_t.jpg

Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.Läs mera »
13.01.2017 kl. 07:58
55427_t.jpg

Många nya medlemmar för Pensionärsförbundet

Medlemsrekrytering är något man kan inom Svenska pensionärsförbundet. Under år 2015 fick man rekordmånga nya medlemmar.Läs mera »
13.12.2016 kl. 15:05