Mångsidig verksamhet och livskraftiga avdelningar

07.02.2017 kl. 08:30
Österbottens svenska distrikt är ett av Röda korsets tolv distrikt. Här är ekonomin stabil och medlemsantalet har börjat öka efter en nedåtgående trend.

- Röda korsets mission är att hjälpa människor i nöd, berättar Ricky Berglund, som är verksamhetsledare för distriktet.

Röda Korsets minsta enhet är lokalavdelningen. I Österbottens svenska distrikt finns 38 avdelningar. Avdelningarna har alla en egen styrelse och distriktets styrelse består i sin tur av representanter från avdelningarna. Distriktets främsta uppgift att stödja avdelningarna och vara deras kontakt på fältet.

- Utmaningen är att upprätthålla livskraftiga avdelningar i hela landskapet. Ofta är det så att äldre medlemmar är vanare vid att binda sig under en längre tid, medan yngre och medelålders medlemmar främst är med i punktinsatser. Men år 2015 steg medlemsantalet – det är första gången på länge, säger Ricky.

Österbottens svenska distriktskansli har normalt sett sju anställda, men i och med den senaste tidens flyktingmottagning har antalet som mest uppgått till över 60 personer mottagningscentralerna medräknade.

Ricky berättar att verksamheten i distriktet kan indelas i fem breda områden. Verksamheten på samhällsområdet går främst ut på att stödja socialt, till exempel genom vänverksamhet och att hjälpa ensamma och gamla. Därtill kommer den hälsovårdsinriktade verksamheten, där bland annat första hjälpen-utbildningar ingår. Röda korset arbetar även med mångkulturell verksamhet av olika slag. Det fjärde området är beredskapsverksamheten och koordinationen av frivilliga räddningstjänsten, och det femte är ungdomsverksamheten.

- Det finns både en lag och en förordning om Röda Korset. Vi är bland annat ålagda att hjälpa olika myndigheter. I fjol hade vi väldigt få efterspaningar, året innan var det ett tiotal. Ofta handlar det om äldre dementa som går vilse. Det är alltid på polisens begäran som vi deltar, förklarar Ricky.

Man ser också ofta Röda Korset på olika platser i samband med insamlingar.

- En av våra styrkor är just insamlingar. Alla våra avdelningar var med under senaste hungerdagsinsamlingen. Vi ledde länge i resultat per invånare, men nu är vi god tvåa efter Åbolands distrikt. Avdelningarna är också mycket bra på att ställa upp vid olika katastrofinsamlingar och det är avdelnignarna som gör det stora jobbet då Röda Korsets verksamhet bygger på frivilliga, berättar Ricky.

Läs mer

Läs mer om Österbottens svenska distrikt

Siffror

70 procent av Österbottens svenska distrikts medlemmar är kvinnor

4100 medlemmar i Österbottens svenska distrikt

9 första hjälpen-grupper i disktriktet

450 medlemmar i största avdelningen (Vasa) och 33 medlemmar i den minsta (Björköby)

Årtal

1934 grundades FRK Österbotten svenska distrikt.

1945 – 1955 grundades huvuddelen av lokalavdelningarna.

1989 öppnades den första flyktingförläggningen i Vasa.

2009 öppnades nuvarande flyktingförläggning i Kristinestad.

60210_t.jpg

EU:s dataskyddsreform

PÅ TAPETEN: EU:s dataskyddsreform som träder i kraft i maj 2018 har väckt många frågor, också bland de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
02.10.2017 kl. 09:44
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58928_t.jpg

Förbundens medlemsregister

PÅ TAPETEN: Svenska studieförbundet kartlade i maj medlemsförbundens medlemsregister eftersom många förbund funderar på nya lösningar för medlemsregisterhanteringen. Frågan har även aktualiserats på grund av den nya EU-dataskyddsförordningen som träder i kraft i maj 2018. Läs mera »
15.06.2017 kl. 12:48
58746_t.jpg

På praktik i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden. Läs mera »
06.06.2017 kl. 08:44
58704_t.jpg

Praktik – en möjlighet för båda

PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden. Läs mera »
02.06.2017 kl. 14:48
58297_t.jpg

Ekonomistadgan kan vara ett bra verktyg

I HYLLAN: Varför ska man ha en ekonomistadga? Förbundens ekonomer är eniga om att det är bra att gå igenom och skriva ner hur allt ska skötas, och då man gör det lönar det sig att se på andras dokument.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:30
58292_t.jpg

På Kimitoön samarbetar den tredje sektorn och kommunen

PÅ TAPETEN: I en pinfärsk pro gradu-avhandling behandlas ämnet om samarbete mellan den tredje sektorn och kommunen. Avhandlingen är skriven av Tobias Björklund som idag jobbar med projektet Föreningsakuten på Kimitoön. Läs mera »
09.05.2017 kl. 08:47
57607_t.jpg

Tips från inspirerande tidskrifter

PÅ TAPETEN: Tidskrifter som lyckats - vad har de gjort för att klara sig bra? Trettio tidskriftsredaktörer samlades till en tidskriftsträff och fick inspiration och konkreta exempel från Ananda, Tuli & Savu och Astra, samt av varandra.Läs mera »
04.04.2017 kl. 08:06
56710_t.jpg

Satsning på digital utgivning av Studentbladet

Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.Läs mera »
20.02.2017 kl. 14:02