Att inse sin uppgift

09.08.2017 kl. 09:38
INGÅNGEN: En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Då jag under Besöksrundan träffade anställda inom finlandssvenska förbund och centralorganisationer kom diskussionerna allt som oftast att handla om hur det är att jobba inom tredje sektorn. Det är intressant, omväxlande och givande. Men också utmanande och krävande, och på många sätt omöjligt att jämföra med andra jobb.

Det som också tydligt kom fram var att förbunden inte är något utan människorna: medlemmar och aktiva, förtroendevalda och anställda. Av Studieförbundets medlemsförbund är det sex som inte har någon anställd, medan 52 har anställda. Antalet anställda varierar mellan en och 1500, vanligast är mellan två och fem anställda. Det här märktes också konkret som svar på frågan vilka förbundets/organisationens största utgifter är. Svaret var så gott som alltid personalkostnader.

Att de anställda är i en nyckelroll och att det lönar sig att sköta om sina anställda (och sitt eget arbetsvälmående) är inget nytt. Men förutom att må bra är det också viktigt att stanna upp och reflektera över sig och sin arbetssituation så man inte stagnerar eller glömmer bort varför man brinner för sitt arbete. Hur man gör det är upp till var och en, huvudsaken är att man gör det. Ett sätt är med hjälp av en mentor.

En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept. Genom adeptens nyfikna, kloka och djupa frågor var jag tvungen att fundera noga för att svara, och för att kunna ställa motfrågor och följdfrågor. Jag fick plocka fram hela min erfarenhetskappsäck och rota djupt för att förstå, reflektera över och ifrågasätta adeptens funderingar, tankar, planer och farhågor. Processen var givande åt båda hållen och efter avslutat mentorprogram var vi båda nöjda.

Studieförbundet startar nu ett mentorprogram för anställda inom förbund och centralorganisationer. Om du just nu känner att du vill utvecklas i ditt arbete med hjälp och stöd av en mentor, eller genom att själv fungera som mentor (!) så skicka in ansökan senast den 16 augusti.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Om det inte finns någon som säger nej blir allt tillåtet, också att kränka de svagaste. Vill vi vuxna verkligen genom vårt exempel fostra våra barn till att inte ingripa? Vågar vi sända våra barn till en skola med en sån kultur?” Lina Teir i sitt sommarprat på Yle Vega.

82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
79231_t.jpg

Ny omgång av Mentorix för förtroendevalda inleds

NYHET. Vill du utvecklas i ditt förtroendeuppdrag? Kom med i Förbundsarenans mentorskapsprogram för förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Nu kan du ansöka om att få en mentor.Läs mera »
07.10.2021 kl. 09:52
79045_t.jpg

Mentorskap mer än endast kompetenshöjning

NYHET. Mentorix 2020 - 2021 erbjöd förbundsanställda en möjlighet att få yrkesmässigt stöd av en mentor för att utvecklas i sitt arbete. Mentorskapsprogrammet visade sig vara en uppiggande erfarenhet för både adepter och mentorer. Läs mera »
24.09.2021 kl. 09:11
75034_t.jpg

Stöd i arbetet genom mentorskap

ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.Läs mera »
02.10.2020 kl. 08:15
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
66854_t.jpg

Nu kan du få en mentor via Mentorix

NYHET. Är du förbundsordförande eller styrelsemedlem i ett förbund eller i en centralorganisation? Vill du utvecklas i ditt styrelseuppdrag? Ansök om en plats i mentorskapsprogrammet Mentorix.Läs mera »
19.12.2018 kl. 11:06
66142_t.jpg

Stor nytta av Studieförbundets mentorskapsprogram

NYHET. Från september 2017 till september 2018 pågick Svenska studieförbundets första mentorskapsprogram. Förbundsanställda fick en personlig mentor och utvärderingen visar att deltagarna överlag är nöjda och fick stöd i sitt arbete.Läs mera »
05.11.2018 kl. 09:00
58594_t.jpg

Studieförbundet erbjuder mentorer

NYHET. Vill du utvecklas i ditt arbete? Få stöd, pepp, inspiration och ett bollplank från någon med erfarenhet från organisationsvärlden? Då ska du ansöka om en plats i Svenska studieförbundets mentorprogram.Läs mera »
26.05.2017 kl. 13:55