En blick i backspegeln

24.01.2018 kl. 07:48
INGÅNGEN. Ett verksamhetsår har just börjat och ett annat tagit slut. Samtidigt som allt nytt kör igång gäller det att blicka bakåt. Verksamhetsledare Mari Pennanen skriver om hur viktigt det är att gång på gång lyfta fram vad förbunden gjort.

Text: Mari Pennanen

Att skriva en verksamhetsberättelse, årsberättelse eller på annat sätt sammanfatta ett helt verksamhetsår är inte särskilt lätt. Dels ska man försöka hålla sig så kortfattad som möjligt och dels vill man gärna få med allt för att visa upp hela bredden av verksamheten. Samtidigt bör man hålla mottagaren i minnet – vem är det som ska ta del av den sammanfattning av året man jobbar med? Är det medlemmarna, finansiärerna, samarbetsparter eller allmänheten? Ytterligare en utmaning är att det är så lätt att använda sig av copy-paste-metoden och använda förra årets som botten och bara ändra vissa detaljer.

För ett förbund är det mycket viktigt att lyfta fram allt det bra som gjorts. Det finns nämligen många som inte känner till vad som gjorts, och varför. Det är få som har en överblick över organisationen som helhet. De flesta är insatta i sin bit av verksamheten men kanske inte känner till alla andra delar av verksamheten, hur det sist och slutligen gick, vilka följderna var, hur betydelsefulla enskilda bitar är i en större helhet – den stora helhet som egentligen är syftet med förbundet. En sammanfattning och översikt är ett utmärkt redskap för detta. Den kan användas som helhet, men också bitvis i olika sammanhang. Det tål nämligen att upprepas. Lyft fram, gång på gång, vad ni gjort och varför. Hjälp andra, både inom din organisation och utanför, att se er verksamhet i ett större perspektiv.

När Facebook ändrat sina algoritmer och det verkar bli svårare för organisationers sidor att få synlighet finns det samtidigt en möjlighet att på nya sätt lyfta fram verksamheten. Personers uppdateringar får mera synlighet, och postningar med kommentarer får mer synlighet. Ett sätt kunde vara att få igång en dialog om verksamheten via sociala medier. Ett annat sätt, som här på Studieförbundets kansli framstår som effektivt och trevligt, är via förbundens medlemstidningar och tidskrifter. Många kommer nämligen hit, och den bild som via ledare och andra texter målas upp av vad ett förbund gjort, är trevlig att ta till sig. Speciellt då jag får ta del av många förbunds sammanfattningar – summan av alla våra medlemsförbunds verksamhet är alldeles otrolig.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

62800_t.jpg

Sprittande eller segt strategiarbete

INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.Läs mera »
09.03.2018 kl. 08:04
62752_t.jpg

Gemenskap via föreningslivet

PÅ BORDET. Också Ekonomföreningen Niord funderar över sjunkande medlemsantal. Verksamhetsledare Catarina Söderström reflekterar över orsakerna.Läs mera »
06.03.2018 kl. 12:59
62744_t.jpg

Även förbund kan ha civiltjänstgörare

PÅ TAPETEN. Har ditt förbund någon gång funderat på att fungera som civiltjänstgöringsplats, men inte vetat hur man skall gå till väga? Processen kan verka krånglig, men är egentligen relativt lätt. Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:23
61972_t.jpg

Rent mjöl i påsen

PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.Läs mera »
18.01.2018 kl. 11:13
61416_t.jpg

Min tid i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.Läs mera »
04.12.2017 kl. 10:12
61240_t.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.Läs mera »
23.11.2017 kl. 11:11
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17