Hur tackar förbunden sina aktiva?

13.02.2018 kl. 09:48
I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.

Monica Avellan

”Vi ger ett officiellt tack genom utmärkelser och förtjänsttecken. Mera spontana tack brukar vi sköta med blommor och gymnastikprylar. Inom FSG är en kram och beröm ett ofta använt sätt att ge positiv feedback."

Monica Avellan är ordförande för Finlands Svenska Gymnastikförbund, som jobbar för att sprida upplysning om och väcka intresse för gymnastik och fysisk fostran och gör detta genom att utöva gymnastik i alla dess former, och genom att utbilda gymnastikledare och -tränare, domare, arrangera idé- och inspirationsdagar för ledare av vuxen-, barn- och ungdomsgymnastik.

Patrik Karlsson

”Vi tackar naturligtvis muntligt i olika sammanhang. Till exempel då en styrelsemedlem avgår hör det till normaliteterna att vi ger blommor eller en vinflaska. Någon som har varit med jättelänge kan få en prenika, vi har egna som vi delar ut. Våra medlemsförbund ansöker och styrelsen har också möjlighet att föreslå, vilket är bra för förbunden kommer ibland inte på att de kan föreslå. Vi delar ut förtjänstmärke och förtjänstmärke i guld, och kan också dela ut hedersmedlemskap. Medaljerna brukar vanligtvis delas ut vid sångfesterna eller stora jubileer. Vi har även förbundsmärket, som körer och grupper kan anhålla om.”

Patrik Karlsson är ordförande för Finlands svenska sång- och musikförbund, som är en samlande organisation för musikintresserade finlandssvenskar aktiva i körer, orkestrar och andra grupper.

Lennart Biström

”Det är nog ganska asketiskt. Det brukar bara vara ett ”tack” ungefär när någon avgår från styrelsen eller så. Jag har varit med i styrelsen i tolv år, och nu fjärde året som ordförande, men jag har varit borta från styrelsen i mellan, och fick då ett tack då jag avgick. Det kunde nog vara bättre, tyvärr är det ganska asketiskt. Vår organisation är ”halvt myndighet” och besluter om fördelningen av EU-pengar och vi har en styrelse och ett kansli med tre personer på jobb.”

Lennart Biström är ordförande för Pomoväst, en av 55 Leader-grupper i Finland och med verksamhetsområdet Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt.

Läs också

Förväntningar

 

62744_t.jpg

Även förbund kan ha civiltjänstgörare

PÅ TAPETEN. Har ditt förbund någon gång funderat på att fungera som civiltjänstgöringsplats, men inte vetat hur man skall gå till väga? Processen kan verka krånglig, men är egentligen relativt lätt. Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:23
61416_t.jpg

Min tid i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.Läs mera »
04.12.2017 kl. 10:12
61248_t.jpg

Från reaktiv till proaktiv

I HYLLAN: I november samlades de finlandssvenska förbunden till ett seminarium kring intressebevakning. Föreläsarna delade med sig av många insikter kring påverkansarbete.Läs mera »
23.11.2017 kl. 14:55
61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget. Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:18
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30