Sprittande eller segt strategiarbete

09.03.2018 kl. 08:04
INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.

Text: Mari Pennanen

Strategiarbete är en viktig del av arbetet inom ett förbund. Det gäller att hålla sig i framkant och välja på vilka sätt man arbetar för sitt syfte. En viktig del av strategiarbetet är att engagera människor och en annan, lika viktig del av arbetet är att välja bort och fokusera. Just nu är strategiarbete också aktuellt inom Svenska studieförbundet, då styrelsen beslutat att sparka igång en strategiprocess.

Ett gott strategiarbete består av många bitar och väldigt viktigt är förankringen – att de som berörs och som ska genomföra strategin är med i processen. Djupa suckar härstammar ofta från processer där något gått snett, eller där förväntningarna inte motsvarat slutprodukten och det som sedan sker inom en organisation. Uttrycket ”culture eats strategy for breakfast” är också värt att hålla i minnet. Organisationskulturen är en stark faktor, på gott och på ont.

Svenska studieförbundet är i den lyckliga situationen att vi har många medlemmar som bryr sig om förbundet, vi har bra och kvalitativ verksamhet och vi har många aktiva människor som gärna bidrar till verksamheten. Under de tre senaste åren har Svenska studieförbundets egen verksamhet växt fram utgående från den strategi som styrelsen arbetade fram för några år sedan då Studieförbundet stod i en ny situation (en kort historik kan du läsa här).

En bra strategi är grunden för all verksamhet och ett bra redskap för utveckling av ett förbund. Nu då grunden är lagd är det dags att fundera på nästa steg. På vilket sätt kan och ska Studieförbundet verka för att på bästa möjliga sätt sköta den uppgift som definierats i stadgarna? Där står det att ”Svenska studieförbundets uppgift är att främja förutsättningarna för samt stödja utvecklingen av medborgarsamhället i det svenska Finland, som bidrag till dem demokratiska utvecklingen och den sociala välfärden”. Var och en av Studieförbundets medlemmar har egna utmaningar, men det finns också många utmaningar som är gemensamma och där en gemensam lösning kan stärka alla.

Svenska studieförbundet är inget utan sina medlemsförbund. I samband med vårmötet ordnar vi därför en strategiworkshop för att samla in tankar och åsikter om aktuella teman för strategin. Arbetet med att ta fram strategin går sedan vidare inom strategiarbetsgruppen och styrelsen. Också processen och diskussionerna är viktiga och dessutom är jag fullt övertygad om att det blir roligt att fundera på fortsättningen. Välkommen med!

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

På bordet: Gemenskap via föreningslivet av Catarina Söderström, verksamhetsledare på Ekonomföreningen Niord

67126_t.jpg

Finlands svenska 4H – en lärande organisation med blicken framåt

PÅ BORDET. 4H-verksamheten fostrar till företagsamhet och aktivt medborgarskap. Finlands svenska 4H fyller i år 90 år och utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm skriver om vad som är på bordet hos dem.Läs mera »
08.01.2019 kl. 12:44
67098_t.jpg

Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet. Läs mera »
07.01.2019 kl. 11:33
66728_t.jpg

Är det du som är vår praktikant våren 2019?

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för våren 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
11.12.2018 kl. 08:40
66627_t.jpg

Organisationerna har en framtid

PÅ BORDET. Trots att orosmoln svävar i luften vill jag fortsätta att tro på organisationernas framtid. Det är Ulrika Krooks känsla efter Studieförbundets och SOSTE:s seminarium Organisationernas roll i framtiden på G18 22.11.Läs mera »
04.12.2018 kl. 10:57
66150_t.jpg

Att välkomna alla med - riktigt på riktigt

PÅ BORDET. ”Alla är välkomna med, men ingen har frågat om den får komma”. Sabina Fortelius på Finlands Svenska Scouter har jobbat med att sänka tröskeln för fler att komma med i scouterna. Här berättar hon om erfarenheterna.Läs mera »
05.11.2018 kl. 15:47
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
63913_t.jpg

Hemska hemsidor och motiverade människor

PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:30
63301_t.jpg

Förändringens vindar blåser friskt

PÅ BORDET. Finlands Svenska Idrott har flyttat till nyrenoverade utrymmen och samtidigt flyttat ihop med över 50 andra idrottsorganisationer. Jeanette Harf skriver om oro inför förändringar.Läs mera »
04.04.2018 kl. 14:34
63035_t.jpg

Hur leder man ett förbund?

PÅ TAPETEN. Tre erfarna ledare delade under Ordföranderundan med sig av erfarenheter gällande ledarskap: Agneta Eriksson, Jan-Erik Stenman och Anna Bertills. Vi lyfter fram de bästa bitarna.Läs mera »
20.03.2018 kl. 10:45