Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

01.11.2018 kl. 15:24
I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. 

Text: Zaida Sjölund

Foto: Pia Pettersson (bilden av Frans), Zaida Sjölund (bilden av Jeanette)

Frans Cederlöf, servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, invaldes som suppleant vid Studieförbundets höstmöte år 2015 och är nu som ordinarie och vice ordförande. Frans har ivrigt sökt sig till olika styrelseposter och njutit storligen av att sitta med i Studieförbundets styrelse.

- Möjligheten att sitta med i Studieförbundets styrelse har gett mig en djupare insyn i förbundsfältet, vilket är något jag inte på samma sätt skulle ha fått från mitt eget förbund. Jag har också haft möjlighet att skapa djupare kontaktnät med de andra medlemmarna, säger Frans.

Han upplever styrelsearbetet som en utvidgning av de egna arbetsuppgifterna.

- En fördel är att det inte ordnas långa veckoslutsmöten och att arbetstakten har varit effektiv. Sitter man med i arbetsutskottet kan man räkna med någon timme extra i månaden, plus lite mera epostläsande, säger Frans.

Jeanette Harf, ansvarig för kommunikation, marknadföring och evenemang på Finlands Svenska Idrott, har från och med i år suttit med i Svenska studieförbundets styrelse och har under året skapat sig en positiv bild av styrelsearbetet.

- Jag tycker att styrelsearbetet är ett roligt tillägg i det egna arbetet. Det är även bra att det i styrelsen sitter personer med olika poster. Alla har olika former av kunnande och kompletterar således varandra, säger Jeanette

Hon belyser även en viktig poäng, nämligen en styrelses ansvar.

- Alla styrelser har ett stort ansvar för organisationen. Det är viktigt att komma ihåg detta ansvar och även komma ihåg hur många som faktiskt berörs av verksamheten. Man kan inte alltid bara gå enligt sina egna intressen, säger Jeanette.

Medlemsförbunden kan nominera sina kandidater senast den 13.11. Höstmötet där styrelsen väljs är den 27 november och valberedningsutskottet svarar gärna på frågor. 

63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget. Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:18
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01