Stöd i arbetet genom mentorskap

02.10.2020 kl. 08:15
ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.

- Jag ser mentorskap som personalutveckling på ett smidigt sätt och till ett billigt pris. Då jag deltog i mentorskapsprogrammet fick organisationen en lite mindre osäker och lite tryggare ledare, en bättre verksamhetsledare helt enkelt, säger Henrik Lillhannus.

Han deltog som relativt nybliven verksamhetsledare för Finlands Svenska Sång- och musikförbund i den första omgången av Förbundsarenans mentorskapsprogram, åren 2017-2018. Då Mentorix 2020-2021 körde igång i september deltog han för att berätta om sina erfarenheter av mentorskap för deltagarna.

På inledningsträffen deltog samtliga 13 adept-mentor par som deltar i Mentorix. Under våren kunde förbundsanställda som vill utvecklas i sitt arbete ansöka om att genom Mentorix få en mentor. Alla som sökte intervjuades och utgående från adepternas behöv och önskemål handplockades sedan en mentor.

- Adepterna vill ha en mentor av olika orsaker. En del är rätt nya i sin organisation eller på sin post, och andra har jobbat längre men vill utveckla någon viss del, berättar Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen som skött matchningen.

Under sommaren kontaktade hon potentiella mentorer, både sådana som anmält om intresse att ställa upp och sådana som utgående från adeptens behov och område kunde passa. Då programmet i september körde igång träffades en del par för första gången, medan andra redan hunnit vara i kontakt. Under ett år kommer paren sedan att träffas ungefär en gång per månad för att diskutera de områden som adepten vill utveckla.

Mentorskap handlar om att en mer erfaren person, mentorn, fungerar som förebild och delar med sig av sin kompetens, erfarenhet, tid och sitt nätverk. Adepten är en person som strävar efter personlig utveckling och till det är villig att ta stöd av en mera erfaren person.

- Förbundsarenans breda medlemskår gör det möjligt att hitta mentorer som känner till och har erfarenhet av det som adepten vill utveckla, oberoende om det handlar om mer praktiska saker i arbetet eller mer abstrakta saker som ledarskap, prioriteringar i arbetet, organisationsutveckling eller den ideella sektorns särart. Samtidigt är det viktigt att personerna inte har tidigare kopplingar som kunde göra det svårare att skapa förtroende eftersom det är grunden för en fungerande mentorskapsrelation, säger Mari Pennanen.

I verksmahetsplanen för år 2021 finns planer på att under året starta en ny omgång av Mentorix för förbundens ordföranden och styrelsemedlemmar. Intresserade kan redan nu anmäla om intresser till verksamhetsledare Mari Pennanen.

 

Foto: Johanna Lindén-Montes

75331_t.jpg

Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. Läs mera »
26.10.2020 kl. 08:17
75203_t.jpg

Så här kan också ditt förbund jobba hållbart

NYHET. Nyfiken på vad Organisationskonferensen handlade om? Passa på att ta del av tips från förbundskollegor, tankeväckande artiklar och workshopsdiskussioner.Läs mera »
14.10.2020 kl. 10:06
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42
75006_t.jpg

Boka dagen: Förbundens friluftsdag 2021

NYHET. Förbundens friluftsdag år 2020 var en lyckad dag som bjöd på både frisk luft, svett, avkoppling, tårta, nätverkande och många skratt. Den 6 maj 2021 samlas förbundens anställda igen till en må bra dag på Solvalla i Esbo.Läs mera »
30.09.2020 kl. 14:25
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59
75003_t.jpg

Uppdaterade stadgar påverkar val på höstmötet

NYHET. Föreningsregistret har godkänt de stadgeändringar som Förbundsarenans vårmöte fattade beslut om. Det betyder att det är möjligt att delta i höstmötet den 3 november på distans och att det på höstmötet inte väljs personliga suppleanter för styrelsemedlemmarna.Läs mera »
29.09.2020 kl. 14:03
74572_t.jpg

Stormen och vi

PÅ BORDET. Som generalsekreterare förväntas du vara redo för förändring. Men nu känns det som om hela havet stormar, inte minst med tanke på stora förändringar gällande finansieringen, skriver Lena Höglund på Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Läs mera »
03.09.2020 kl. 07:19
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12