Året som blev annorlunda

04.12.2020 kl. 07:45
INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.

Text: Mari Pennanen

Ni har säkert sett memen i ert flöde också. Siffran 13 som säger att den är hemsk. Siffran 666 som säger att den är värre. Och så siffran 2020 som säger ”kom igen alltså...”

Året som gått blev inte som vi tänkte. Inte i förbundsvärlden heller. Mattan har dragits undan, och inte bara en gång utan flera gånger. Planerade evenemang har flyttats framåt, planerats om, flyttas igen, blivit hybridlösningar och ännu ändrats till digitala lösningar. Och det har tagit tid, energi, resurser och mer tid. Arbetstid som inte riktigt finns, men som ändå hittas någonstans. Samma sak med energin och ivern. Den har kanske inte heller alla gånger funnits, men har ändå hittats någonstans. För alternativet, att låta bli, det finns inte i förbundsvärlden. Och bra så, så ska det vara. Vi fortsätter förbättra världen, lite i gången, enligt det ideella syfte som är grunden för verksamheten.

Redan för många år sedan reflekterade jag kring det ständigt ökade tempot i samhället och hur det också märks i förbunden. Tidigare var det en lugnare period kring jul och nyår, vilket var en naturlig tid för reflektion, eftertanke och uppsummering. De senaste åren har många jag pratat med konstaterat att det inte är så längre. Verksamheten rullar på med samma intensitet så gott som året om. Direkt efter nyår stratas ny verksamhet upp samtidigt som man ska summera förra året, fixa verksamhetsberättelse, bokslut och redovisningar.

I år är det inte ens grannförbundens glöggfester som avbrott i decemberarbetet. Men kanske, möjligen, finns det i år möjlighet att nu i december och i januari planera sitt eget arbete så det blir lite mindre intensivt och ger mer tid för reflektion. Det blev inte som vi planerat och tänkt för ett år sedan, men på många sätt blev det bra ändå. Vi kanske inte nådde de mål vi planerat, men vi har ändå åstadkommit, gjort, fixat, ordnat, förverkligat. Vi har nått andra mål, mål som omformulerats många gånger. Och det är lika bra, eller rentav bättre. Under detta år har många fått fundera noga på hur organisationen kan uppfylla sitt syfte, när man inte kan göra som tidigare. Jag har hört om många kreativa, bra lösningar.

Vi vet inte ännu hur nästa år ser ut. Men för att orka göra nästa år så bra som möjligt igen, så behövs nu för alla i förbundsvärlden en lugnare tid med möjlighet till återhämtning. Sköt om dig själv och koppla bort förtroendeuppdrag och arbete då det går. Förbunden finns nog kvar och behöver dig också nästa år. Men du behöver ta en rejäl paus så har du mer att ge igen då det är dags att köra hårt. Men nu saktar vi ner, och våga starta långsamt också efter nyår. Vi hinner nog åstadkomma mirakel tillsammans ändå.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

På bordet: Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp, av Matilda Hemnell

76808_t.jpg

Rutiner för framtiden eller förberedelser för att bli under en buss

INGÅNGEN. Vad händer med mitt förbund när jag slutar jobba? Hur kan jag arbeta så att någon annan kan ta över? Frågan diskuterades på senaste träff för förbundens ensamjobbare, men är relevant för alla i förbundsvärlden.Läs mera »
03.03.2021 kl. 14:30
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52