Viktigt att få träffas

05.05.2021 kl. 12:22
INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.
Text: Mari Pennanen
Bild: Karin Lindroos
 

Förbundsarenans nätverksverksamhet erbjuder möjligheter för förbundens anställda att träffas kring olika teman. I Förbundsrundan, medlemsenkäten som genomfördes under vintern, så kommer betydelsen av att träffas fram på otaliga sätt i svaren på de olika frågorna. Många förbund och organisationer är små, och har stort utbyte av att höra hur andra gör, både för att många jobbar rätt ensamt och också för att det är många olika slags ärenden på ens bord och för lite tid att själv sätta sig in i allt. Men även personer som arbetar inom större organisationer har enligt enkäten stort utbyte av att nätverka med personer i andra organisationer, av samma orsaker som personer i mindre organisationer.  

Majoriteten av våra medlemmar deltar i nätverksverksamheten. Förstås är inte alltid de teman och vinklar som lyfts relevanta för en själv i arbetet, men några lyfter fram att det ändå kan vara värt att delta, eftersom man också får annan aktuell information, hör om vad som är på gång i andra organisationer och för det mesta får någon form av input i det egna arbetet.

De organisationer som inte deltar är överlag mer kritiska. Bland dessa svar finns naturligtvis viktiga aspekter att arbeta vidare med. Men det som också märks är att om man inte deltagit så vet man inte riktigt heller vad man kan få ut av nätverksverksamheten. Och här måste Förbundsarenan bli bättre på att kommunicera betydelsen och effekten av nätverken.

Jag kan väl påbörja det arbetet genom att säga: om du är anställd i ett finlandssvenskt förbund så välkommen med på nätverksträffar. Du får kontakter och breddat nätverk inom Svenskfinland och du får kompetenshöjning, främst genom erfarenhetsutbyte. Det här hjälper dig i ditt arbete då du har bra kontakter att vända dig till i olika situationer, och sparar tid i ditt arbete då du hör hur andra gör och inte själv behöver testa allt eller göra alla misstag. Dessutom får du inspiration i arbetet. Välkommen med!

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan. Tillsammans med koordinator Julia Hemgård håller hon i trådarna för tio olika nätverk för anställda och förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Ta gärna kontakt om du vill veta mera.

Läs också

På bordet: Varför behövs god förvaltning i föreningar? av Kari Huhtala

Förbunden skapar gemenskap och tillit också under pandemin

78409_t.jpg

Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

INGÅNGEN. Under sommaren har nyheter om när det gått fel i en organisation gjort många upprörda. Vi är säkert många som reflekterar över vilka eventuella brister i de administrativa kontrollrutinerna som kanske finns i den egna organisationen. Alla har vi rutiner att förbättra och utveckla. Vi bör ändå minnas att det oftast går rätt till.Läs mera »
09.08.2021 kl. 08:58
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77952_t.jpg

Att få som man vill som förbund

INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.Läs mera »
01.06.2021 kl. 08:13
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48
77203_t.jpg

Borde förbunden bli argare?

INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?Läs mera »
06.04.2021 kl. 15:23
77037_t.jpg

Efter ett år av covid-19

PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.Läs mera »
22.03.2021 kl. 09:45
76442_t.jpg

Säg det med ord

PÅ BORDET. Dagens samhälle är i hög grad både digitalt och visuellt. Men för dem som inte ser säger bilder absolut inget om den inte är åtkomlig. Säg det med ord, påpekar Camilla Blomstedt på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.Läs mera »
30.01.2021 kl. 17:39
76190_t.jpg

Att planera inför förändring

PÅ BORDET. Att leda förändring – det kursnamnet klingar bekant sedan årtionden, men sällan har det väl varit så brännande aktuellt som nu med både pandemin som är över oss, och demokratins kris, vars kulmen (får vi väl innerligt hoppas!) skådades i USA för ett tag sedan. Katja Salojärvi på Norr om Stan drömmer om att fostra nya generationer som bygger en bättre värld.Läs mera »
12.01.2021 kl. 09:05