Varför behövs god förvaltning i föreningar?

06.05.2021 kl. 07:48
PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.

Text: Kari Huhtala

Som utbildare och konsult i förvaltningsfrågor har jag haft förmånen att på nära håll få se vilka utmaningar som förekommer mest i föreningar och andra medlemsbaserade organisationer. Den första är uppfattningen om föreningens grunduppgift eller syfte. Föreningens syfte är ju oftast allmännyttigt eller ideellt. Föreningen passar ganska dåligt för affärsverksamhet fast ekonomin ska vara i god balans och ett överskott är mer än tillåtet.

Den andra är att rollerna vid medlemsmötet, i fullmäktige eller i styrelsen inte alltid är kristallklara. Rollfördelningen mellan styrelsen och verksamhetsledaren kan också tidvis vara oklar. Den tredje gäller medlemmar: medlemskåren är vår viktigaste resurs. I dagens värld är medlemsengagemanget ingen självklarhet. Då en förening växer kan till och med någon slags medlemsapati börja sprida sig. Det är ett tecken att ta på allvar.

Nu kommer vi tillbaka till frågan om god förvaltning. För tillfället, med tanke på de förändringar som sker i omvärlden, ska vi speciellt sköta om att förvaltningen är kompetent och fungerande samt att medlemmarna i föreningen är nöjda. Det är bra att minnas att det finns flera särdrag i föreningar som skiljer dem från andra organisationer. Föreningar styrs och förvaltas av sina medlemmar. Medlemmarna är jämställda enligt principen en röst - en medlem. Styrning, kontroll och medlemsdemokrati hanteras genom speciella förvaltningsorgan såsom fullmäktige. Därför finns det ett speciellt behov att se över förvaltningen i våra föreningar.

Den senaste tiden har många strävat efter att utveckla förvaltningen inom medlemsstyrda organisationer. Dessa organisationer har sällan anvisningar inom god förvaltning eller förvaltningskodex. Snarast har man strävat efter att tillämpa andra organisationers bästa praxis och anpassa till de egna behoven. De är dock inte alltid lämpade för de behov som medlemsbaserade organisationer har. Vilka är då de viktigaste faktorerna som nu borde ses över i föreningarnas förvaltning? Här är de teman som jag anser vara de viktigaste:

  1. Medlemmarnas engagemang och deltagande ska stärkas. Många saker konkurrerar med den egna organisationens verksamhet om medlemmarnas tidsanvändning. Föreningar ska kontinuerligt upprätthålla och stärka medlemskårens engagemang och användningen av dess tjänster.
  2. Val av medlemmar till styrelsen sker efter beredning och vid behov grundas ett valberedningsorgan.
  3. Föreningen ska ha en mångsidig, kunnig och strategiskt fungerande styrelse. En styrelse med mångsidig sammansättning klarar sig bättre än en styrelse vars sammansättning är homogen.
  4. Föreningen ska utveckla sin verksamhet med hjälp av ett utvärderingsförfarande (självutvärdering). Utvärderingsförfarandet ska gärna vara ett regelbundet sätt att utveckla styrelsens arbete.
  5. Föreningens styrelse ska se till att föreningen har en överenskommelse om den praxis som tillämpas på kommunikation och växelverkan mellan styrelsen och andra organ.

Finlands Svenska Andelsförbund har publicerat en guide om god förvaltning i medlemsbaserade organisationer. Den finns avgiftsfritt till förfogande via denna länk.

Kari Huhtala arbetar i Pellervo Coop Center som kooperationsdirektör och fungerar som Finlands Svenska Andelsförbunds verkställande direktör. Han har en lång erfarenhet av utbildning och konsultering av förtroendevalda i andelslag, ömsesidiga försäkringsbolag och föreningar. Dessutom är han doktorand vid LUT University (handelshögskolan) och har skrivit flera vetenskapliga artiklar om god förvaltning/styrelsearbete i medlemsbaserade organisationer.

77710_t.jpg

Vem är Årets ordförande?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenan har instiftat ett nytt vandringspris och nu kan du nominera till Årets ordförande. Läs mera »
12.05.2021 kl. 11:18
77540_t.jpg

Ledarskap, ansvar och ensamhet på Styrelsedagarna 2021

NYHET. Styrelsedagarna är en mötesplats för de finlandssvenska förbundens förtroendevalda. Kom med och diskutera styrelsearbetet och din organisations plats i en större helhet den 1-2 oktober. Nu har anmälan öppnat!Läs mera »
05.05.2021 kl. 13:32
77538_t.jpg

Viktigt att få träffas

INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:22
77537_t.jpg

Förbundsarenan söker en praktikant

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant till hösten 2021. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:18
77355_t.jpg

Vi välkomnar TFiF och GeRo som medlemmar

NYHET. På Förbundsarenas vårmöte blev Tekniska Föreningen i Finland och Förbundet för privata svenska pensionärshem – GeRo medlemmar i Förbundsarenan. Vi välkomnar dem och ser fram emot att utbyta erfarenheter gällande förbundsarbetet också med dem!Läs mera »
20.04.2021 kl. 15:25
77322_t.jpg

Kreativa lösningar för virtuell körsång ger Finlands svenska sång- och musikförbund titeln Årets förbund

NYHET. Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) har utsetts till Årets förbund 2021. Förbundet har under år 2020 utmärkt sig som en föregångare genom att aktivt arbeta för sång, musik och gemenskap genom nya, kreativa lösningar – hundratals körsångare har ensamma i vardagsrummet sjungit tillsammans.Läs mera »
20.04.2021 kl. 13:07
77242_t.jpg

Testa en tidskrift

NYHET. Visste du att det finns närmare hundra tidskrifter i Svenskfinland? Blev du nyfiken? Kampanjen Testa en tidskrift erbjuder dig möjligheten att beställa ett provexemplar av en finlandssvensk tidskrift. Läs mera »
09.04.2021 kl. 14:36
77208_t.jpg

Förbunden skapar gemenskap och tillit också under pandemin

NYHET. Coronapandemin har tvingat de finlandssvenska förbunden att inhibera eller skjuta fram evenemang, möten, tävlingar, utbildningar, läger och andra former av verksamhet. Men samtidigt har nya former av digital verksamhet uppkommit.Läs mera »
07.04.2021 kl. 10:53