Namnbyte för att professionalisera verksamheten

03.09.2021 kl. 10:18
PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.
Text: Ida Boucht
Foto: Vanessa Forstén
 

Regnbågsallians Svenskfinland rf verkar i hela Svenskfinland. Vi finns till för alla som tillhör en sexuell minoritet eller könsminoritet eller är intresserade av frågor som berör sexuella minoriteter eller könsminoriteter. Vi finns också till för dem som inte vill definiera sig själva. Vi erbjuder stöd, sammanhang, kultur i form av evenemang och gruppverksamhet och svarar som sakkunniga på frågor angående sexuell läggning och könsidentitet. Vi erbjuder även olika skräddarsydda utbildningspaket till skolor, förbund och företag. Vi nätverkar också med olika föreningar och förbund inom Svenskfinland. Regnbågsankan är den enda svenskspråkiga föreningen för HBTQI+-personer på fastlandet i Finland och har en viktig roll i att försvara och främja regnbågspersoners rättigheter.

I augusti hade vi ett extrainsatt årsmöte där det med klar majoritet röstades för en stadgeändring i frågan om ett namnbyte för föreningen. Ett namnförslag som kom från medlemmar fick hela 99 procents röstmajoritet och Regnbågsankan blev Regnbågsallians Svenskfinland rf. Vi ser fram emot en ny era där vi når en ny professionell nivå och ser namnbytet som ett steg i rätt riktning.

De senaste åren har varit väldigt utmanande för Regnbågsankan. Vi, liksom många andra föreningar, har fått tänka om hela vår verksamhet på grund av den rådande coronapandemin. Samtidigt som vår verksamhet behövs mer än någonsin, har bidragen blivit mindre. Trots en aktiv styrelse och verksamhetsledare kämpar vi för att hålla oss flytande.

I en undersökning från Seta från år 2020 mår regnbågsunga sämre än någonsin, och det har bara blivit värre på grund av coronapandemin. Vi har ett ansvar som förening att påverka, se till att det finns stöd, verksamhet och tryggare rum överallt i vårt samhälle. Nu om någonsin är det viktigt att vi små förbund och föreningar stöder varandra. Nu om någonsin är det viktigt att alla föreningar ser över hur de kan påverka att regnbågspersoner har det bättre i vårt samhälle.

Just nu har medborgarinitiativet ”ehjänä syntynyt” (direkt översatt, född hel), om att förbjuda försök till förändring av sexuell läggning eller könsidentitet, fått stor synlighet i sociala medier. Initiativet går ut på att kriminalisera omvandlingsterapier, vars syfte är att ”konvertera” sexuella- och könsminoriteter. Med andra ord betyder en omvandlingsterapi att en hbtiq+-person ”görs” heterosexuell eller ciskönad. Omvandlingsterapi bryter mot FN:s mänskliga rättigheter. Hittills har 50 000 personer skrivit under initiativet, vilket betyder att detta initiativ kommer gå vidare till riksdagen. Än är det inte för sent att skriva under det.

I april fick medborgarinitiativet ”Rätt att vara” stor synlighet. Under två dagar hade över 50 000 personer undertecknat initiativet. Initiativet går ut på att försöka förändra den translagstiftning vi just nu har i Finland. Den nuvarande lagen kränker transpersoners rättigheter och bryter även mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Initiativet kommer att diskuteras i riksdagen i höst. Vi som förening är trötta på att transpersoners rättigheter fortfarande dagligen kränks i vårt samhälle och kräver en förändring.

Även om vårt samhälle går framåt, måste en förändring ske snabbare. Det är viktigt att alla organisationer och föreningar ser över sin verksamhet och sina mål och beaktar regnbågspersoners rättigheter i sitt dagliga arbete. Det krävs mer utbildning om mänskliga rättigheter och HBTQI+-kunskap inom alla instanser. Det är allas vår uppgift att se till att regnbågspersoner känner sig trygga såväl hemma, på arbetsplatsen, inom undervisningen och på sin fritid. Kom ihåg att regnbågspersoner finns överallt och i alla åldrar.

Vad kan ditt förbund eller din förening göra för att vara trygg för anställda, unga och äldre som tillhör en sexuell minoritet eller har en icke normativ könsidentitet? Hur jobbar ni kring regnbågsfrågor; är det en del av er verksamhet eller är det något ni endast tänker på under Pride och sedan glömmer bort? 

Ida Boucht jobbar som verksamhetsledare på Regnbågsallians Svenskfinland.

Läs också

På bordet: Det gäller vår framtid, av Christel Björkstrand

På bordet: Varför behövs god förvaltning i föreningar? av Kari Huhtala

79485_t.jpg

Fina möjligheter att påverka statsbidragsutvecklingen

NYHET. Förbundsarenans ordförande Viveca Hagmark är med i arbetsgruppen för utveckling av statsunderstödsförfarandena vid understöd till organisationer. Arbetsgruppen ingår i reformen där statsunderstödverksamheten ska bli mer öppen och enhetlig. Läs mera »
26.10.2021 kl. 15:38
79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
79231_t.jpg

Ny omgång av Mentorix för förtroendevalda inleds

NYHET. Vill du utvecklas i ditt förtroendeuppdrag? Kom med i Förbundsarenans mentorskapsprogram för förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Nu kan du ansöka om att få en mentor.Läs mera »
07.10.2021 kl. 09:52
79201_t.jpg

Förbundsarenan är med på Helsingfors Bokmässa

Helsingfors Bokmässa ordnas den 28–31 oktober och Förbundsarenan är på plats tillsammans med de finlandssvenska tidskrifterna.Läs mera »
05.10.2021 kl. 19:23
79197_t.jpg

Djupa diskussioner och intressanta insikter på Styrelsedagarna 2021

Under veckoslutet 1 – 2 oktober samlades närmare 90 förtroendevalda från 30 olika finlandssvenska förbund och centralorganisationer för att nätverka, ventilera gemensamma utmaningar och ta del av föreläsningar och diskussioner under Styrelsedagarna 2021. Läs mera »
05.10.2021 kl. 15:40
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
79170_t.jpg

Givande att sitta i Förbundsarenans styrelse

Det bästa med att sitta i Förbundsarenans styrelse är de nya kontakterna och arenan för samarbete som styrelsearbetet för med sig, anser Regina Strandberg. På höstmötet är det dags att välja nya medlemmar till Förbundsarenans styrelse. Ännu hinner du nominera kandidater. Läs mera »
04.10.2021 kl. 12:38
79127_t.jpg

Jarl Hohenthal har gjort priset till Årets ordförande

NYHET. Vandringspriset för Årets ordförande är en glasskulptur av glasblåsaren Jarl Hohenthal. Inspirationen till det bladformade priset fick han av likheten mellan ledare och myror. Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
79116_t.jpg

Mikaela Björklund är årets ordförande 2021

NYHET. Mikaela Björklund är den första mottagaren av vandringspriset Årets ordförande som delades ut på Styrelsedagarna 2021. FDUV:s ordförande har utmärkt sig som ordförande genom att engagerat arbeta för ett gott liv på jämlika villkor för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50