Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

11.01.2022 kl. 00:26
PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.

Text: Nora Ridgewell

Ledarskapsakademin fyller 10 år 2022 och är del av en allmännyttig organisation, Svenska Bildningsförbundet r.f. Under de 10 år som verksamheten funnits så har vi lyckats bygga upp ett fungerande koncept för vår kärnverksamhet – att erbjuda utbildning i ledarskaps- och samhällsfrågor, alumnverksamhet och ett värdefullt nätverk. Vår målgrupp är driftiga unga potentiella ledare i åldern 25–35, svensk- eller tvåspråkiga, engagerade och ambitiösa med ett samhällsintresse och en vilja att utveckla sig själva, sin potential och sin egen bransch. När adepterna har avslutat Ledarskapsakademins program blir de en del av alumnnätverket och verksamheten inom den. Vi erbjuder ett svenskspråkigt nätverk för våra adepter, alumner och ambassadörer inom vilket det finns möjlighet att träffas, lära sig av varandra och att utbyta erfarenheter.

Vår vision om att sammanföra unga förmågor från olika branscher i samhället med ett intresse att utveckla sin kompetens och sin potential och att påverka samhället utifrån sin egen bransch blir allt mer aktuell och nödvändig.

Våra ledarskapsprogram kännetecknas av hög kvalitet på såväl innehåll, talare som arrangemang och vi uppdaterar kontinuerligt programinnehållet med aktuella samhälls- och ledarskapsfrågor. Verksamheten går ut på frivilliga insatser från både ambassadörer och de framstående experter som medverkar som föreläsare i programmen.

Våra program är kostnadsfria för adepterna, vilket gör det möjligt för personer som inte har någon finansiell uppbackning från arbetsgivare eller dylikt att söka till våra program. Detta bidrar till att de som söker till våra program representerar en bred mångfald, där många olika branscher och bakgrunder ryms med. I enlighet med vår vision kan vi följaktligen säkerställa att de adepter som antas till det följande programmet bildar en så heterogen grupp som möjligt, vilket leder till livliga diskussioner och ett givande erfarenhetsutbyte.

Ambassadörerna och gästföreläsarna som medverkar på frivillig basis i våra program gör det för att de understöder vår vision om att sammanföra unga ambitiösa förmågor med olika bakgrund från olika branscher i samhället och för att våra program håller hög kvalitet, samtidigt som de med sin medverkan bidrar till den höga kvaliteten.

Vår styrka ligger i vår ambition att programmen håller hög kvalitet med ett relevant aktuellt innehåll som lockar och förnyas och att vi lever upp till vårt goda rykte.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att utmaningen ligger i att hålla hög kvalitet med en begränsad budget och att inte kompromissa med någon del av helheten.

Som ett led i detta och för att Ledarskapsakademins program även de följande åren skall vara relevanta och innehållsmässigt intressanta och lärorika och uppfylla förväntningarna för framtida adepter och alumner så kommer vi att under vintern 2022 arbeta med att grundligt uppdatera upplägget och innehållet för att ge deltagarna redskap för ett samhällsinriktat ledarskap.

Nora Ridgewell är verksamhetsledare på Ledarskapsakademin, som är en del av Svenska Bildningsförbundet.

Läs mer

 På bordet: Vem är förbundets målgrupp, av Tuuli Solhagen

 På bordet: Lugnet efter deadline, av Sanne Wikström

 

84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14