Dags att vässa kompetensen och nätverka

12.01.2022 kl. 09:55
NYHET. Nytt år och nya tag! Då ivern slår till och du vill utvecklas i ditt arbete vill Förbundsarenan påminna om det som många av våra medlemsorganisationer ser som en av de mest givande bitarna av vår verksamhet: nätverken.

Är du anställd i ett förbund eller en centralorganisation? Är du redan med i ett av Förbundsarenans nätverk? Om inte är det dags nu. Det som krävs av dig är ett visst engagemang, men i utbyte finns det mycket att hämta. Kontakter som kan användas i alla möjliga slags frågor, information om hur saker sköts i andra organisationer, informell information, samhörighet, gemenskap och konkreta tips och modeller, för att nämna några saker.

 

Nätverken fungerar som ett viktigt bollplank. Känns fint att få utbyta tankar andra som jobbar med likande arbetsuppgifter.

Förbundsarenan driver ett tiotal nätverk för förbundens anställda och förtroendevalda. Nätverken riktar sig till olika roller eller uppgifter inom förbunden och erbjuder möjligheter till information, erfarenhetsutbyte och inspiration. Nätverken har träffar kring aktuella teman, där nätverkets deltagare och ibland utomstående personer, delar med sig av erfarenheter och kunskaper kring olika teman. På träffarna får deltagarna också möjlighet att träffa kollegor med liknande arbetsuppgifter från andra förbund och centralorganisationer.

Nätverksträffarna tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration och idéer. 

Svaren på Förbundsrundan för ett år sedan visar också konkret att ju fler som deltar i nätverksverksamhet för ett förbund (om det finns fler anställda), desto större nytta har förbundet. De förbund som deltar aktivt är nöjda med verksamheten och ser att de har stor nytta av nätverken. Och som med all slags nätverksverksamhet gäller även inom våra nätverk att ju mer man använder nätverket, desto mer nytta har man. Varmt välkomna med.

Vanliga frågor

 

Vilket nätverk ska jag gå med i?

Här finns alla våra nuvarande nätverk listade, välj det som kommer närmast om inget är exakt enligt din titel. Om inget passar, ta kontakt med verksamhetsledare Mari Pennanen så kan jag hjälpa till – kanske det finns behov av ytterligare något nätverk som du och många andra skulle ha nytta av?

Jag är inte ekonom/informatör/kursplanerare, men jag jobbar med temat som tas upp på nästa träff, kan jag ändå delta?

Ja, om du har nytta av temat är du varmt välkommen med. I nätverksgrupperna på Facebook samlas de som har ”titeln” och vi vet inte vilka arbetsuppgifter som sköts av vem, men delta i det du har nytta av i ditt arbete och det som stöder ditt förbund.

Vad förbinder jag mig till om jag är med?

I princip ingenting, men du har störst nytta om du är aktiv i nätverket du är med i. Du kan föreslå teman för träffar, du får gärna erbjuda dig at inleda kring ett tema på en träff, du kan bjuda nätverket till din organisation på besök – men inget av dessa krävs. Du kanske också blir tillfrågad om du kan tänka dig att inleda på något träff kring något tema, men då har du möjlighet att säga nej.

 

 Aktuella nätverksträffar

 Alla våra nätverk

 

80391_t.jpg

Våga väcka känslor

ARTIKEL. Flödet på sociala medier bara sväller. Som förbund tävlar vi om vår målgrupps uppmärksamhet i en digital sfär där Yle och Netflix är våra konkurrenter. Hur ska man lyckas sticka ut ur mängden och framgångsrikt nå ut med sitt budskap? Känslor kan vara lösningen. Läs mera »
11.01.2022 kl. 13:42
79968_t.jpg

Padda, podd eller papper?

ARTIKEL. Hur kan och ska tidskrifter idag förhålla sig till olika format för att nå läsarna? Tidskrifternas många nya former var temat för en diskussion på Helsingfors Bokmässa, där Janne Wass på Ny Tid och Hanna Rundell på Folkhälsan möttes i ett samtal med Henrika Zilliacus-Tikkanen.Läs mera »
30.11.2021 kl. 08:47
79655_t.jpg

Digital delaktighet

ARTIKEL. Har du en person i din närkrets som inte ännu är delaktig i det digitala? Eller kanske du känner någon som skulle ha nytta av att lära sig mer om det digitala? Ta del av tips kring hur du och ditt förbund kan stöda digital delaktighet i samhället.Läs mera »
08.11.2021 kl. 16:41
79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
78416_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt nätverk kring digital verksamhet 

NYHET. Förbundsarenan har kört i gång med ett projekt för att stöda finlandssvenska förbund att utveckla sin digitala verksamhet. Nu startar ett nytt nätverk - Diginätverket. Projektet koordineras av Maj Ilola.Läs mera »
09.08.2021 kl. 15:33
78407_t.jpg

Fem förslag för förbundens finansiering

ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.Läs mera »
09.08.2021 kl. 09:19
77838_t.jpg

Tillgänglig information om svenska seniorhem genom GeRo

NYHET. Också inom ett förbund för svenskspråkiga seniorhem behövs kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Finlandssvenska nätverk är guld värda anser man inom Förbundet för Privata Svenska Pensionärshem GeRo rf, som är ny samverkande medlem i Förbundsarenan.Läs mera »
25.05.2021 kl. 09:16
76807_t.jpg

Tips för hur du kan arbeta så någon annan kan ta över

ARTIKEL. En avgörande faktor för hur bra du sköter ditt arbete är den tysta kunskap du bär på och de rutiner du bygger upp för ditt arbete. Med erfarenhet och bra metoder gör du saker raskt och smidigt. Men vad händer då du slutar? Här är några tips för hur du kan lägga upp arbetet så att någon annan kan ta över då det är dags.Läs mera »
01.03.2021 kl. 16:28