Väss din digitala kompetens

28.02.2022 kl. 17:43
ARTIKEL. Hur håller man sig uppdaterad inom det digitala och utvecklar sina digitala kunskaper? Här kommer tips på hur man kan tänka kring digital kompetens och hur man utvecklar sina digitala kunskaper.

Text: Maj Ilola

Uppdaterad 22.4.2022.

Under pandemin har vi tagit ett stort digitalt kliv framåt och det digitala kommer fortsättningsvis vara en betydlig del av det “nya normala” efter pandemin. Vi kan se det digitala som ett redskap som underlättar och berikar vårt arbete och vår vardag.

Diginätverket samlades kring temat Digital kompetens på en nätverksträff i februari och Johanni Larjanko på Bildningsalliansen delade med sig av tankar, erfarenheter och tips. Här har vi samlat en del som kom upp under träffen.

Reservera tid för utveckling av digital kompetens 

Ett viktigt redskap för att utveckla den digitala kompetensen är (den digitala) kalendern. Det är viktigt att reservera tid för utbildning, kurser och arbete som berör den egna professionella utvecklingen. Dessutom är det inte endast kursen vi bör reservera tid för, men efterarbetet. Se till att också resevera tid för reflektion, anteckningar och implementering av den kunskap du tagit del av under en utbildningen. 

För att ha möjlighet och tid att verkligen utvecklas i det egna arbetet behöver vi prioritera. Digitaliseringen går så snabbt framåt och känslan av otillräcklighet och att man borde ha koll på de nyaste verktygen, tjänsterna och trenderna är för många bekant. Faktum är att vi inte behöver och inte kan ha koll på allt. Våga istället prioritera och välja vilka områden du vill fokusera på och utveckla din kompentens inom.

Tips på utbildningar och kurser 

Många förbund, föreningar och organisationer erbjuder utbildningar och kurser med olika teman. Dessutom finns det ett stort utbud av kurser online, så kallade MOOC:s (Massive Open Online Courses). Onlinekurserna kan studeras på egen hand när man har tid och flera av dem är även kostnadsfria. Nedan hittar du några exempel på instanser som erbjuder MOOC:s.

EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en plattform för vuxna professionella. Plattformen verkar under den Europeiskan kommissionen. EPALE erbjuder flera intressanta och avgiftsfria MOOC:s varav största delen är på engelska. 

Utforska EPALE:s MOOC:s här.

Om du vill lära dig grunderna i artificiell intelligens kan du gå kursen Elements of AI skapad av Helsingfors universitet och Reaktori. Kursen är tillgänglig även på svenska. 

Läs mera om kursen Elements of AI här.

edX samlar onlinekurser från olika universitet runt om i världen. Kurserna är i huvudsak på engelska och största delen är kostnadsfria med möjlighet till en betald version med extra funktioner.  

Utforska edX:s kursutbud här.

FutureLearn erbjuder också ett antal kostnadsfria onlinekurser på engelska.  

Utforska FutureLearns kostnadsfria kurser här.

Domestika erbjuder onlinekurser i olika kreativa ämnen till förmånliga priser. Kurserna erbjuds bland annat på engelska. 

Utforska Domestikas onlinekurser här.

Khan Academy erbjuder gratis onlinekurser på en grundnivå. Kurserna är på engelska. 

Utforska Khan Academys onlinekurser här.

Svenska folkskolans vänner erbjuder webbinarier och onlinekurser. 

Bläddra bland SFV:s evenemang här.

Regionförvaltningsverket erbjuder evenemang och utbildningar. 

Bläddra bland Regionförvaltningsverkets evenemang här.

I Biblioteket för öppna lärresurser finns det material från alla utbildningsstadier.  

Utforska Biblioteket för öppna lärresursers material här.

Övriga verktyg för digital kunskapsutveckling 

Utöver utbildningar och kurser finns det även andra sätt att utveckla den egan digitala kompetensen.

Internetstiftelsen erbjuder artiklar, poddar och videon för att bidra till ökad digital kompetens. Internetstiftelsen ordnar också Internetdagarna årligen på hösten.  

Bekanta dig med Internetstiftelsens material här.

 

TED är en organisation som bjuder in inspirerande talare och bandar in föreläsningar i form av korta videon.  

Inspireras av intressanta föreläsningar genom att se på en TED Talk.

 

Podcasts. Ett annat bra sätt att lära sig nytt är att lyssna på lärorika podcasts. Det finns flera olika plattformar som man kan lyssna på poddar gratis varav en är Spotify

Utforska Spotifys urval av poddar här.

Läs mer

Artikel: Hur ordnar man distans- och hybridmöten?

Artikel: Digital delaktighet

Artikel: Tillgängliga webbsidor fungerar bättre för alla

 

Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden, läs mer om projektet här.
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
83959_t.jpg

Förbundsarenans riksdagsvalsprogram

NYHET. Utan aktiva organisationer i civilsamhället stannar Finland. Förbundsarenan har tillsammans med sina medlemsorganisationer tagit fram ett riksdagsvalsprogram som belyser betydelsen av ett levande demokratiskt civilsamhälle.Läs mera »
12.01.2023 kl. 13:38
84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06