Så här skapar du engagemang

29.03.2022 kl. 11:32
ARTIKEL. Hur kan förbundsordförande gå till väga för att engagera både nya och gamla medlemmar? Frida Sigfrids från Svensk Ungdom och Filip Nyman från Finlands Svenska Scouter lyfte fram hur man som ordförande kan främja engagemang då förbundens ordförande samlades till en nätverksträff.

Text: Karen Lindholm

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, och Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter, berättade på nätverksträffen för förbundsordföranden i mars om vad de gör för att öka engagemang bland sina medlemmar och hur tänker och gör när det gäller att rekrytera nya medlemmar.

Vi måste finnas där vår målgrupp finns.

Det kan vara utmanande att hålla kvar aktiva medlemmar. Eftersom SU:s och scouternas målgrupper är barn och ungdomar möter Frida och Filip liknande utmaningar. Bland annat ser både Frida och Filip att andra hobbyn konkurrerar om ungdomarnas tid. Många flyttar till annan ort till exempel när de ska börja studera. Därför är det viktigt att fundera på olika sätt man kan hålla kvar sina medlemmar i verksamheten.

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom

- Vi måste finnas där vår målgrupp finns, säger Frida.

Hon åker runt till olika kommuner och träffar föreningsmedlemmar och viktiga personer inom föreningen. Det är mera givande och roligt att träffas i verkligheten än på distans. Att ses fysiskt både engagerar och motiverar medlemmar till att fortsättningsvis hållas aktiva inom föreningen.

Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter

Filip berättar att större evenemang som till exempel stora läger leder till större engagemang. Det skapar en snöbollseffekt. Desto mer evenemang man ordnar desto flera medlemmar lockar det till föreningen och gamla medlemmar hålls aktiva.

- Vi ser tydligt att om det i en lokal scoutkår finns ett gäng engagerade ledare, så mår scoutkåren bra och har fler och fler kommer med och blir engagerade. På motsvarande sätt märker vi att om nivån på engagemanget är låg så blir ledarna ganska snart en bristvara, och utan tillväxt dör föreningen, säger Filip.

För att stöda tillväxten brukar scouterna bland annat ha ringrundor till alla lokala scoutkårer, och det erbjuds också stödmaterial och utbildningar. En ”exitundersökning” där alla som avslutar sitt medlemskap frågas om orsakerna ger också värdefull kunskap som används för att utveckla verksamheten.

Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda.

SU brukar skicka ut anmälningslänk till sina olika utskott i samband med feedbackblanketten efter ett större evenemang. På det sättet når informationen om utskotten ut enkelt till de medlemmar som varit med på evenemanget. Om evenemanget varit roligt och givande är det också mera motiverande att gå med i ett utskott efter det. Det är också lättare för föreningsmedlemmar att på detta sätt hitta olika områden inom föreningen som skulle intressera just dem.

- Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda. Vi brukar också ringa upp alla nya medlemmar för att fråga vad de vill och fundera hur de kan inkluderas, säger Frida.

Det är också viktigt att identifiera sin målgrupp och var den befinner sig. På det sättet kan man vara synlig på relevanta sociala medier. Till exempel om man har en yngre målgrupp så kan det löna sig att satsa mera på Instagram men om målgruppen är äldre så kan man nå bättre ut till dem via Facebook.

 

Läs mer

Artikel: Så här engageras nya medlemmar

81374_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar projektledare

NYHET. Har du erfarenhet av finansiering för ideell verksamhet? Känner du till olika offentliga och privata finansieringskällor? Vill du jobba för inte bara ett utan rentav 64 ideella syften? Förbundsarenan söker en projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden. Läs mera »
05.04.2022 kl. 15:44
81486_t.jpg

Förbundsarenan startar projekt kring finansieringskällor för förbunden

NYHET. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna jobbar kontinuerligt med sin finansiering. Många vill testa nya former av finansiering. För att stöda medlemsförbunden startar Förbundsarenan ett projekt kring finansieringskällor.Läs mera »
01.04.2022 kl. 21:24
81558_t.jpg

Tidskriftstips direkt till din e-post

NYHET. Hur många finlandssvenska tidskrifter brukar du läsa? Är du nyfiken på att få veta vad fler tidskrifter skriver om? Beställ nyhetsbrevet Tidskriftstips så får du utvalda artiklar från olika tidskrifter direkt till e-posten. Läs mera »
01.04.2022 kl. 10:37
81481_t.jpg

Karen Lindholm ny praktikant på Förbundsarenan

NYHET. Den här våren är Karen Lindholm praktikant på Förbundsarenan. Karen kommer under sin praktik att jobba med bland annat kommunikation, evenemangsplanering och administration.Läs mera »
30.03.2022 kl. 15:51
81405_t.jpg

Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:25
81195_t.jpg

Vill du hjälpa oss med en utredning kring de finlandssvenska tidskrifterna?

NYHET. Hur står det till med de finlandssvenska tidskrifterna? På sajten tidskrift.fi finns 86 tidskrifter samlade. Nu söker vi en person som kan göra en kartläggning av det finlandssvenska tidskriftsfältet.Läs mera »
22.03.2022 kl. 14:52
80631_t.jpg

Vilket är Årets förbund 2022?

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året, vilket förbund gjorde en nämnvärd insats trots det utmanande året? Nominera till Årets förbund 2022 senast den 25 mars.Läs mera »
11.03.2022 kl. 17:11
81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44