Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

30.11.2022 kl. 13:55
ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Inom ramen för projektet Finansieringskällor för förbunden ordnades denna höst en sparringgrupp om företagssponsring. Inom sparringgruppen betonades det särskilt att sponsring kan ske på flera nivåer.

Sponsring kan handla om att ett företag är med och uppbär en kostnad/delkostnad av ett evenemang, men sponsring kan även ha formen av att ett företag bidrar med kunskap som till exempel, webbdesign, juridiska tjänster och så vidare till en organisation. Då handlar sponsringen om ett ”utbyte” av tjänster som kan hjälpa en organisation att hålla kostnaderna nere. Det blir vanligare och vanligare att företag ägnar sig åt den här typen av insatser.

Sponsring kan även vara att företag bidrar med volontärer till evenemang. Även detta blir vanligare och det finns i dagsläget många företag som till och med i sina affärsstrategier skrivit in denna form av insatser som en del av deras samhälleliga ansvar.

Genom den här typen av arbete och samarbete kan förbund och organisationer optimera sina möjligheter till framgångar då det gäller sponsring. Sponsring är, och har alltid varit, attraktivt för näringslivet. Det är således värt att fundera mer kring sponsring som en möjlighet för civilsamhället.

Hur kan organisationer jobba med företagssponsring?

Sparringgruppen startades till följd av att det fanns tydliga önskemål från våra medlemmar om ökade kunskaper kring företagssponsring. Frågor som togs upp var hur ett förbund kan göra för att få sponsring till exempel till ett evenemang och vad nyttan med den här typen av samarbeten kan vara även på sikt.

En viktig del av sparringhelheten var att ge deltagarna möjligheten att prova på och göra egna fiktiva sponsoransökningar. Johan Finnberg från Buster Boats fungerande som extern expert och gav deltagarna värdefulla synpunkter kring sponsoransökningar ur ett företags perspektiv. 

- Tänk på hur ni säljer in er verksamhet. Företaget kontaktas antagligen av flera organisationer och därför är det viktigt att fundera hur ni sticker ur mängden, säger Johan Finnberg.

Som förbund har man ofta en bred insyn i ansökningsprocedurer till stiftelser, fonder och offentliga myndigheter, men när det kommer till sponsoransökningar ser upplägget annorlunda ut. Johan lyfter fram ett antal tips kring en bra sponsoransökan:

  • Var väl förberedd och läs på om företaget ni närmar er. Vilka varumärken representerar företaget? Var finns företaget geografiskt? 
  • På vilket vis sticker ni som organisation ut? Varför skulle ett företag samarbeta med just er? 
  • Ta första kontakten personligen och jobba för att få till ett möte där själva sponsoridén presenteras.
  • När idén presenteras så se till att ha konkreta förslag för mottagaren att ta ställning till. Paketera era idéer!

Träffarna gav resultat

Utvärderingen av sparringgruppen visar att deltagarna fått bättre förståelse kring sponsring. I utvärderingen lyftes det bland annat fram att sparringgruppen gav konkret stöd för hur en sponsoransökan kan paketeras och levereras till ett företag. 

Deltagarnas aktivitet, vilja att dela med sig av sina tankar, idéer och erfarenheter gjorde att den här sparringgruppen fungerade och var givande. En ny sparringgrupp om företagssponsring kommer att genomföras under 2023 - håll utkik!

 

85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25