Text: Mari Pennanen
Testamentdonationer kan utgöra en viktig del av inkomsterna för civilsamhällets organisationer. Mellan fem och tio procent av de årliga intäkterna till organisationer i det finländska civilsamhället kommer från testamentdonationer. Ändå är andelen lägre än i många andra länder. Och det vill nu Förbundsarenan tillsammans med sina medlemsorganisationer göra något åt.
- Om människor inte vet att det går att donera till organisationer så gör de ju inte det heller. Eftersom siffror visat att testamentgivande i sig ökar vill vi göra vad vi kan för att upplysa om denna givandeform som ett sätt att stöda svenskspråkig verksamhet i civilsamhället, säger Robert Nilsson.
Han är projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden vid Förbundsarenan och den som håller i trådarna för kampanjen Framtidsgåvan. Kampanjen syftar till att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente. Förbundsarenan kommer tillsammans med sina medlemsförbund att på olika sätt lyfta fram denna möjlighet att stöda verksamhet och organisationer som kanske ligger en väldigt nära om hjärtat.
Ökat intresse för testamentgivande i Finland
Även om testamentdonationer till organisationer inom tredje sektorn i Finland endast utgör mellan fem och tio procent av den totala årliga insamlingspotten, så syns en ökning över tid. Enligt VaLa, organisationen som arbetar för ansvarsfulla insamlingar och tryggt givande i Finland, var endast en procent av dem som skrev testamente år 2015 villiga att inkludera en organisation som mottagare av donation.
- De senaste siffrorna från 2022 visar att denna andel har ökat till tio procent. Trots detta är det en fortsatt utmaning i att många människor fortfarande inte är medvetna om möjligheten att donera till organisationer genom ett testamente. Det är därför viktigt att vi som organisationer gör vårt bästa för att följa denna positiva trend och också från vår sida jobba för detta, säger Robert Nilsson.
Framtidsgåvan – en kampanj för förändring
Förbundsarenan strävar genom kampanjen Framtidsgåvan, tillsammans med sina medlemsförbund, att gradvis förändra människors givarbeteende.
Jag tror att en sådan här samordnad kampanj på sikt kommer att påverka människors vilja att stödja ideella ändamål i en positiv riktning.
- Genom denna gemensamma satsning kan vi öka förståelsen för donationers betydelse för verksamheter inom civilsamhället på bred front. Jag tror att en sådan här samordnad kampanj på sikt kommer att påverka människors vilja att stödja ideella ändamål i en positiv riktning, säger Robert.
Kampanjen syftar till att ta upp, belysa och diskutera olika missuppfattningar som finns kring testamentdonationer. Robert betonar att det finns många myter kring testamentgivande som behöver bemötas.
- En vanlig sådan myt är att en testamentdonation måste vara en stor penninggåva. I själva verket finns det många olika sätt att donera till organisationer genom ett testamente. På Framtidsgåvans webbsida kommer intresserade att hitta information och få svar på vanliga frågor om testamentdonationer. Vi gör det även lätt att direkt bekanta sig med organisationer som det går att testamentera till, säger Robert Nilsson.
Kampanjen startar den 15 januari och pågår till maj och kommer att synas brett. Över 30 förbund och centralorganisationer är med och kommer tillsammans att sprida information och visa på möjligheter att stöda verksamhet som behövs. Delta gärna genom att sprida information och tala med nära, vänner och bekanta om möjligheten att donera via testamente, om det känns rätt.