Folkdansringen lyfter fram folkdansen

02.03.2016 kl. 13:28
Folkdans och sånglekar intresserar många, samtidigt som det är svårt att få nya dansare. Finlands svenska folkdansring utbildar instruktörer, ger ut material och ordnar folkdansstämmor.

- Den här sommaren skickar vi våra instruktörer för att leda folkdans på andras läger, förutom på våra egna läger, berättar Katja Nummelin-Sailakari, verksamhetsledare på Finlands Svenska Folkdansring.

Senaste år var det svårt att få deltagare till sommarlägren och Folkdansringen har därför bestämt sig för att i år testa på en ny modell att nå ut till barn och unga med folkdans. I tillägg till de egna lägren med mycket folkdans erbjuds folkdans också på några andra läger, i samarbete med andra lägerarrangörer.

- Finlands Svenska Folkdansring finns för att upprätthålla gamla traditioner som hör till vår kultur. Folkdans, sånglekar, gamla lekar och användningen av folkdräkter, berättar Katja.

Den viktigaste verksamheten är att utbilda instruktörer, som i folkdanslagen runt om i Svenskfinland kan lära ut folkdanser. På en kurs i augusti lärs följande sommars danser ut, så att alla under vintern kan öva och på sommarens folkdansstämma kan danserna. Folkdansstämman ordnas varje år. Vart tredje år är det nordiska folkdansstämmor.

En annan viktig del av verksamheten är att ge ut material kring folkdans och danstraditioner.

Verksamheten leds av verksamhetsledaren som arbetar deltid och en riksinstruktör på deltid. Kansliet finns i Helsingfors, tillsammans med Föreningen Brage som man hyr utrymme av. Centralstyrelsen består av medlemmar från förbundets sex olika distrikt. Medlemsantalet ligger på 750.

- En utmaning för oss är att få nya dansare med i verksamheten. Många är intresserade av att lära sig dansa folkdans och dansar i ett folkdanslag, men alla blir inte medlemmar hos oss. Till exempel personer som dansar i ett folkdanslag via arbis och också deltar i folkdansstämmor blir kanske inte medlem hos oss, medan de som dansar i en förening lättare blir det, säger Katja.

Folkdansen är populär och också olika danslekar:

- Vi får frågor när någon vill lära sig sånglekar till midsommarfesten eller liknande, berättar Katja.

Folkdansringen ordnar regelbundet kurser både för unga och för vuxna. Sånglekar har också visat sig vara ett sätt att få kontakt med personer som tappat minnet.

- Då man sjunger de sånger som någon sjungit som barn så kan personen plötsligt börja sjunga med, berättar Katja.

 

Läs mer

Läs mer om Folkdansringen, deras publikationer, vilka kurser som ordnas och om sommarens folkdansstämma i Grankulla.

Årtal

1931 grundades Finlands Svenska Folkdansring, eftersom det via nordiskt samarbete bestämts att en dansstämma skulle ordnas i Finland och då behövdes folkdansringen.

1932 ordnade Finlands Svenska Folkdansring den första dansstämman i Finland.

1982 ordnades den första barn- och ungdomsstämman av Finlands Svenska Folkdansring.

Siffror

12 personer deltog i en årslång utbildning för folkdansinstruktörer som Finlands Svenska Folkdansring ordnade tillsammans med Novia.

800 exemplar trycks det upp av varje nummer av tidningen Folkdansaren, som Finlands Svenska Folkdansring ger ut i sex nummer per år.

45 grupper runt om i Svenskfinland dansar regelbundet folkdans.

Verksamhetsledare Katja Nummelin-Sailakari på Finlands Svenska Folkdansring.

50658_t.jpg

Föreningen som främjar det finlandssvenska skogsbruket

Via tidskriften Skogsbruket och genom att bevilja stöd vill Föreningen för skogskultur nå barn, unga, skogsägare och fackmän med information om skogsbruk och skogskultur.Läs mera »
11.05.2016 kl. 09:37
50636_t.jpg

FSU – mångsidigt och stabilt förbund

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU är ett stort och mångsidigt förbund. Förutom att stöda de egna föreningarna ordnar FSU verksamhet som riktar sig till större målgrupper, såsom MGP och Teaterkalaset.Läs mera »
10.05.2016 kl. 09:14
50505_t.jpg

Föreningen Brage lyfter fram folkkulturen

Med temat dans firar Föreningen Brage i år sitt 110-årsjubileum. Föreningen har som målsättning att förena det akademiska och det praktiska och att lyfta fram finlandssvensk folkkultur. Föreningen har också copyright på alla finlandssvenska folkdräkter.Läs mera »
02.05.2016 kl. 14:12
49853_t.jpg

Spelmansförbundet bevarar traditioner

Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.Läs mera »
07.04.2016 kl. 13:43
49472_t.jpg

SLF har tagit fram en egen app

En konsultorganisation som ser sig som mer kommersiell än ideell. En rådgivarorganisation som tagit fram en egen app för sin målgrupp. Svenska studieförbundet presenterar: Svenska lantbrukssällskapens förbund!Läs mera »
17.03.2016 kl. 10:18
49439_t.jpg

Sångfest i år för Sång- och musikförbundet

Vart femte år bjuder Finlands svenska sång- och musikförbund sina medlemmar på sångfest – ett evenemang med upp emot 3000 deltagare och digert programutbud under några dagar. Verksamhetsledare Mikael Fröjdö är glad att kunna erbjuda medlemmarna mycket konserter.Läs mera »
16.03.2016 kl. 08:16
49414_t.jpg

SLEF är bra på att organisera

Kan du citera ditt förbunds målsättningsparagraf? Inte jag heller, men det kan personalen på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF). De läste upp paragrafen i kör, men erkänner att de nyligen friskat upp minnet i samband med strategiarbete för föreningen. SLEF arbetar för att föra ut evangeliet i Svenskfinland och i missionsländerna.Läs mera »
15.03.2016 kl. 07:59
48941_t.jpg

FSB fixar utbildning för frivilliga brandmän på svenska

Ett förbund som jobbar med målsättningen att få Finland till ett säkrare land. Svenska studieförbundet presenterar: Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund!Läs mera »
08.03.2016 kl. 12:08