Info och stöd åt hbtqia-personer

09.05.2018 kl. 10:01
PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer.

Text: Laura Oksanen

Regnbågsankan är en organisation som arbetar med frågor som berör sexuell läggning och könsidentitet. Föreningen fick sin början i Ekenäs som en förening för gay-män, men utvecklades så småningom till att gälla alla hbtqia+-personer med huvudstadsregionen som sitt främsta verksamhetsområde.  

- Vårt huvudsyfte idag är att hjälpa och stöda sådana personer som på ett eller annat sätt bryter mot samhällets normer och därför kanske känner sig utanför. Till exempel så är risken att hbtqia+-personer lider av psykisk ohälsa eller begår självmord mycket större jämfört med resten av befolkningens. Dessutom blir hbtqia+-ungdomar oftare mobbade än övriga. Vi vill motarbeta det här och stöda dessa personer att må bra och att bli du med sig själv, helt enkelt arbeta för ett jämställt samhälle, berättar verksamhetskoordinator Fredrika Biström (på bilden). 

Regnbågsankan verksamhet är därför mångsidig och består bland annat av att sprida information på olika mässor och evenemang, att planera och genomföra skolbesök för att utbilda elever och personal om hbtqia+ frågor och att ordna olika nätverksträffar för unga, familjer och seniorer. 

- Vi samarbetar ofta med andra aktörer för att nå ut så bra som möjligt, till exempel så ordnar vi seniorträffarna i samarbete med Seta, takorganisationen för hbtqia+organisationer. Förra året samarbetade vi också med andra finlandssvenska organisationer kring Svenska hörnan under Pride-veckan, något som var både roligt och lyckat, säger Biström.  

För tillfället har Regnbågsankan över 250 personmedlemmar och en anställd på halvtid.   

- Därför är alla frivilliga som är med otroligt viktiga för Regnbågsankan. Då jag jobbar deltid så innebär det att en hel del av vår verksamhet inte skulle finnas om det inte vore för de frivilliga som engagerar sig. Därför funderar jag för tillfället på ändamålsenliga sätt att stöda dem och få dem att trivas ännu bättre i föreningen. 

Enligt Biström har Regnbågsankan mycket bra verksamhet på gång just nu, men det finns också mycket som skulle kunna utvecklas. 

- En av våra största utmaningar är hur vi bättre skulle kunna nå ut till hela Svenskfinland, till exempel Österbotten. Just nu är verksamheten väldigt koncentrerad till huvudstadsregionen och vi har för tillfället inte resurser att starta upp verksamhet där. Det skulle behövas engagerade frivilliga där för det ändamålet. 

Biström visionerar ändå framåt och drömmer bland annat om en heltidsanställning och en kollega.  

- Just nu tar våra skolbesök väldigt mycket av våra resurser, så det skulle nästan behövas en till person för att planera och genomföra dem. Dessutom skulle vi vilja utveckla vår stödverksamhet, genom stödgrupper för olika målgrupper och hjälpa Seta att förbättra sin verksamhet på svenska. Så arbete finns det nog, konstaterar Biström.  

Läs också

Känner du till alla förbund? Här finns samlat presentationer av andra förbund. Passa på att bekanta dig med något förbund du inte känner till ännu!

67469_t.jpg

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.Läs mera »
01.02.2019 kl. 07:54
67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. Läs mera »
01.11.2018 kl. 15:24
65600_t.jpg

GDPR – och sen då?

I maj trädde EU:s nya dataskyddsförordring i kraft och under våren jobbade många förbund med att få allting i skick till den stora domedagen. Vad har hänt sedan dess? Två av Svenskfinlands främsta GDPR-experter reflekterar kring frågan.Läs mera »
03.10.2018 kl. 10:12
64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05
64563_t.jpg

Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 10:45
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25