Hur nätverkar man i corona-tider?

11.01.2021 kl. 12:08
INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?
Text: Mari Pennanen
Bild: Astrid Lindroos
 

Förbundsarenan erbjuder anställda och förtroendevalda i medlemsförbunden möjlighet att nätverka. Vi ordnar nätverksträffar och upprätthåller Facebook-grupper för att sänka trösklar mellan förbunden och för att erbjuda möjligheter för personer på olika poster att nätverka och utbyta erfarenheter.

Många har lyft fram betydelsen av att det inte längre endast är verksamhetsledarna som har ett brett kontaktnätverk till de andra finlandssvenska förbunden, utan också kommunikatörer, ekonomer, kurs- och utbildningsplanerare osv. Förbundsanställda får en ökad känsla av yrkesstolthet samtidigt som kompetensen för det egna arbetet höjs, då man träffar andra som jobbar med liknande saker i andra organisationer och diskuterar arbetet och relaterade frågor. 

Från och med mars ifjol har nätverksverksamheten flyttat helt och hållet till nätet. Det går att träffas via skärmar, lyssna på varandra och diskutera. Men en del faller bort, sådant som det informella snacket vid kaffetermosen och möjligheten att läsa av varandras kroppsspråk. Det finns också fördelar, till exempel att personer som jobbar på annan ort än Helsingfors har mer realistiska möjligheter att delta.

Det är dock med nätverkande som med mycket annat här i livet. Ju mer man själv satsar, desto mer får man ut av det. Det kan ändå kännas obekvämt att aktivt bygga nätverk på nätet. En outtalad regel många (tidigare) följt är att först efter att man träffat någon ansikte mot ansikte skapar man kontakt via nätet. Senast nu är det ändå dags att tänka om och här är några tips.

  • Använd de tillfällen som erbjuds. Prata, ta kontakt, kommentera, beröm, gilla och fråga. Upprätta någon form av kontakt efteråt med dem du träffat också på virtuella evenemang, till exempel på Facebook, Twitter eller LinkedIn.

  • Ring och prata. Det är många som (precis som du) behöver få prata, och vill prata. Därför kan det vara extra bra nu under corona-tider att modigt slå en signal och inleda med att vi deltog i samma träff, och jag hörde dig nämna, kan du berätta mer...

  • Använd de format som fungerar för dig. Evenemang på webben erbjuder ofta möjlighet att delta skriftligt via chatt eller muntligt genom att knäppa på mikrofonen. Använd de sätt som känns bekvämast för dig, men delta aktivt. Passiva deltagare som uppenbarligen sysslar med annat samtidigt som de deltar i mötet/kursen/webbinariet/träffen ger inte en seriös bild.

  • Sist men inte minst: Le. Det lönar sig i de flesta lägen när man träffar nya människor. På skärm ser ett neutralt ansiktsuttryck lätt surt ut, medan leenden smittar. Det skadar inte heller att du sätter dig vid en neutral bakgrund och med bra belysning som gör att du syns.

Jag hoppas och tror att Förbundsarenans nätverk bidragit till både arbetsvälmående och lättare arbete under förra året. Och verksamheten fortsätter. Använd de nätverk du är med i och skapa kontakter också fast det sker på andra sätt än tidigare. Då det igen är möjligt att träffas fysiskt har du många nya fina kontakter att hälsa på med ett äkta finlandssvenskt ”sidu morjens”. Samtidigt som förbundsvärlden utvecklas och ditt jobb blir både enklare och roligare.

 

Läs också

På bordet: Att planera inför förändring, av Katja Salojärvi

Ingången: Årets som blev annorlunda

Artikel: Hur ordna digitala evenemang

 

76420_t.jpg

Vilket är Årets förbund 2021?

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året, vilket förbund gjorde en nämnvärd insats trots det utmanande året? Nominera till Årets förbund 2021 senast den 26 mars.Läs mera »
01.03.2021 kl. 14:19
76717_t.jpg

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

ARTIKEL. Hur skapar vi smidiga arbetsprocesser och jobbar mer ändamålsenligt? Det var ett genomgående tema för årets Kanslidagar som ordnades virtuellt under två dagar i februari. Nu har vi samlat ihop fem nyttiga tips från dagarna för att stöda förbundens anställda att jobba mer hjärnsmart. Läs mera »
26.02.2021 kl. 15:28
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76451_t.jpg

Engagerad och motiverad ordförandeduo

NYHET. Det gångna året har visat hur viktigt ett aktivt civilsamhälle är för att människor ska må bra. För att stöda de finlandssvenska förbunden har Förbundsarenan en given plats. Ordförande Viveca Hagmark och vice ordförande Harriet Sundholm ser fram emot ett aktivt år inom Förbundsarenan.Läs mera »
01.02.2021 kl. 15:17
76421_t.jpg

Förbundsutmaningen

NYHET. Ett nytt år är igång, men distansjobb och virtuella träffar kvarstår. Avsaknaden av fysiska träffar och distansarbetet är utmanande. För att öka arbetsgemenskapen bland förbunden har Förbundsarenan satt igång Förbundsutmaningen.Läs mera »
31.01.2021 kl. 14:44
76442_t.jpg

Säg det med ord

PÅ BORDET. Dagens samhälle är i hög grad både digitalt och visuellt. Men för dem som inte ser säger bilder absolut inget om den inte är åtkomlig. Säg det med ord, påpekar Camilla Blomstedt på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.Läs mera »
30.01.2021 kl. 17:39
76171_t.jpg

Förbundsrundan är igång

NYHET. Förbundsarenan samlar in information av sina medlemsförbund under vårvintern. Målet är att samla information om samtliga förbund och även om behov och utmaningar i förbundsvärlden. Välkomna med i Förbundsrundan! Läs mera »
27.01.2021 kl. 15:44
76190_t.jpg

Att planera inför förändring

PÅ BORDET. Att leda förändring – det kursnamnet klingar bekant sedan årtionden, men sällan har det väl varit så brännande aktuellt som nu med både pandemin som är över oss, och demokratins kris, vars kulmen (får vi väl innerligt hoppas!) skådades i USA för ett tag sedan. Katja Salojärvi på Norr om Stan drömmer om att fostra nya generationer som bygger en bättre värld.Läs mera »
12.01.2021 kl. 09:05