Gör det ni är bäst på

03.03.2022 kl. 07:44
BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.

Text: Mari Pennanen

I samhällen och stater utan fungerade civilsamhälle är risken att enskilda män kan snedvrida, förstöra och ta till våld oändligt mycket större än där det finns ett fungerande civilsamhälle. Att värna om civilsamhället kan och får inte vara endast vackra ord i festtal, utan det behövs kontinuerliga insatser. Vi ska alla tillsammans värna om det fantastiska föreningsliv vi har. Men vi har allt detta. Och nu igen behövs det.

Inom föreningar och förbund, folkrörelser och ensaksrörelser, stiftelser och pop up-evenemang, där människor tillsammans ser behov, tar fram gemensamma lösningar och sedan tillsammans gör något, är det många som mår bra. Förutom att det som gemensamt görs bidrar till samhället på olika sätt, så visar forskning tydligt att meningsfulla frivilliguppdrag och föreningsliv får människor att må bättre.

Inom föreningar får vi möjligheter att träffa olika människor med liknande intressen och samtidigt breddas också vår världsbild – oberoende om det är med krattan i högsta hugg, framför skärmen där protokollet skrivs ner eller där du drar andan före nästa ton i kören. Det viktiga är att du gör det tillsammans med andra i föreningen, ser och hör och pratar med dem.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda. Nu är det verkligen läge att med låg tröskel ordna olika möjligheter till gemenskap.

Ett led i detta är också att bjuda in fler till den verksamhet din förening eller ditt förbund ordnar. Fundera vem du kan prata med om vad som erbjuds och ordnas, både fysiska träffar och digital verksamhet. Kampanjen DigiDu lyfter den här våren fram förbundens digitala verksamhet och också du kan vara med och sänka trösklar för fler att komma med.

Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.

På en av Förbundsarenans nätverksträff nyligen lyftes frågan om förbunden redan funderat på vad de kan göra om det blir så att det kommer många flyktingar till Finland. Det är fint att se hur föreningar och förbund genast agerar och gör det som de är bra på. Via sociala medier och nyhetsbrev kommer det information om vad förbund och föreningar gör och bidrar med, allt från tips och råd till hur man kan tala om krig med barn till konkreta insamlingar. Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.  

 

81405_t.jpg

Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:25
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18