Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

05.04.2022 kl. 10:25
BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.

Text: Jens Mattfolk

Egentligen hade tanken funnits där i bakhuvudet när jag började jobba, att jag skulle engagera mig fackligt och i FSL. Jag hade ju flyttat till en ny ort, skrivit in mig i FSL och hunnit gå på en fest och kanske varit med på en teaterresa men någon väg in i facket hade jag inte hunnit fundera på.

En dag ringde telefonen, i andra ändan var det Christer Holmlund, dåvarande ombudsman på FSL, som frågade varför jag inte hade anmält mig till akademin? Hans övertalningskampanj fungerade och efter det kan man med blicken i backspegeln konstatera att det var akademin som var min egen fackliga startpunkt.

Under min tid i akademin diskuterade vi massor, om usken och lönen, varför är de som de är? 

Tanken på akademin föddes hos ombudsman Christer Holmlund i tiderna efter att OAJ gjort en motsvarande satsning. Tanken förädlades och fick en FSL-touch. Akademin är nu FSL:s kurs för aktiva som vill fördjupa det fackliga kunnandet och lära känna verksamheten. Med kursen vill vi skapa nyfikenhet och väcka intresse samt ge deltagarna en möjlighet att fördjupa sig i den fackliga verksamhet som hela tiden pågår inom förbundets olika nivåer.

Under min tid i akademin diskuterade vi massor, om usken och lönen, varför är de som de är? Vi träffade dåvarande riksdagsledamoten och numera bortgångna Maarit Feldt-Ranta, den diskussionen minns jag väl. Jag inspirerades också av Dan Johansson och Christer Holmlund som ju verkade kunna allt. Men jag lärde också känna nya människor som precis som jag var intresserade av att lära sig mera och påverka läraryrkets förutsättningar genom att göra något själv. Flertalet av mina kurskamrater är ännu fackligt aktiva på olika nivåer.

Ett levande förbund måste hela tiden ha en ny generation som står redo.

Efter akademin blev jag styrelseledamot i och senare ordförande för Raseborgs lärarförening. Idag är jag ombudsman och jobbar heltid på förbundet med små och stora frågor som jag brinner för.

Nu är jag med och startar upp FSL-akademin igen efter en paus på några år. Vi vet att FSL kommer att behöva aktiva i framtiden. Akademin är ett ypperligt tillfälle för medlemmar att modigt gå med, börja bygga sina egna nätverk och lära känna förbundet både utan och innan. Via akademin inspirerar vi deltagare till aktivitet genom frågor om kollektivavtal, lön, arbetstid, beslutsfattande, påverkansarbete och diskussioner om vårt samhälle i största allmänhet.

Däremot är det idag inte lika självklart att människor vill jobba för andras bästa. För det fackliga arbetet handlar om just det, att arbeta frivilligt för alla medlemmars bästa.

Ett levande förbund måste hela tiden ha en ny generation som står redo. Ett starkt förbund behöver dem som varit med länge, men också dem som kommer in och ifrågasätter det som alltid varit och ser saker på ett nytt sätt. Att som ombudsman få vara med och inspirera och utbilda nya aktiva FSL-medlemmar är fantastiskt roligt och motiverande.

FSL:s självklara styrka är gemenskapen. Gemenskapen finns i det finlandssvenska och i professionen att vara lärare. Däremot är det idag inte lika självklart att människor vill jobba för andras bästa. För det fackliga arbetet handlar om just det, att arbeta frivilligt för alla medlemmars bästa. FSL-akademin finns till för att utbilda nästa generation. Utbilda dem så att de förstår att deras insats behövs, att arbetet inte är färdigt och att det ännu finns mycket att göra.

Jens Mattfolk är ombudsman på Finlands Svenska Lärarförbund FSL.

Läs mer

 På bordet: Hur har ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision, av Nora Ridgewell

 

81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18