Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

31.08.2023 kl. 14:51
BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.

Arbetsvälmående och lärande var temat för en veckas kurs i Barcelona i maj, som Förbundsarenan bjöd på via sitt Erasmus+-mobilitetsprogram. Vi var åtta deltagare från olika delar av Europa som deltog i kursen ”Train the trainer”. Förutom vi fyra finländare fanns deltagare från Estland, Ungern och Portugal.  

Kursdagarna inleddes med att en hel förmiddag ägandes åt att uppleva och ströva omkring i de gamla stadsdelarna i Barcelona tillsammans med guiden Xavi. Barcelona är en stad med lång historia med mycket att ta in, se och uppleva. Vilken förmån att få byta lärmiljö och samtidigt uppleva staden, stränderna, arkitekturen, allt det annorlunda, rytmen och människorna. Jag överraskades lyckligtvis inte av flinka tjuvar, vilket jag hade varnats för många gånger innan avresan. Däremot hade jag förmånen att själv både uppleva och se generositet och givmildhet. På ankomstdagen satte jag mej på ett café i L'Eixample, väntande på att föra mitt bagage till rummet. En uteliggare dök upp med sin hatt som håv och hann sitta där en stund innan ett ungt vänligt spanskt par bjöd honom på frukost. Visst blir man varm om hjärtat!  

Lärande är konsten att som människa omforma och komplettera med nya färdigheter och insikter och att släppa taget om sådant som inte längre tjänar något till.

Det blev fyra dagar icke-formell utbildning om lärandeprocessen varvat med kunskap, reflektion och många övningar tillsammans med företagskonsulten Alba Gomez. Lärandet, eller i det här fallet kanske konsten att som människa omforma och komplettera med nya färdigheter och insikter, och samtidigt kanske släppa taget om sådant som inte längre tjänar något till. 

Vi inledde med att lära känna varandra… teckna ditt namn och berätta vad din teckning innehåller och vad ditt namn betyder…vad vi har gemensamt upptäckte vi genom att i rummet förflytta oss på en imaginär karta och på så sätt berätta om vart vi gärna skulle resa… vi hade en överenskommelse genom att tillsammans resonera fram ett ”safe space”, vilket blev gruppens spelregler och trygghetsram…och så här fortsatte vi veckan ut. Kunskap varvades med praktiska övningar. 

Det blev övningar i retorik och kommunikation. Lyssna, uttrycka, göra plan och förbättra. Och vi nådde målet till slut! Vi tränade på att hantera nervositet genom att hålla tal om varandra inför varandra.  

Att snubbla kan i vissa situationer vara pinsamt men kan i slutändan ändå bli en vinst via nya insikter och ökad självrespekt.  

I lärandeprocessen är det nyttigt att summera vad som hände och då kan man med fördel använda de fyra F:n feelings, facts, findings och future. Hur kändes det, vad hände, vad lärde du dej och vad kommer du att ha användning av framöver. 

Vi talade om olika sätt att lära sej och samarbeta på. En del vill se, andra lyssna eller känna in. Vi människor är olika och tar därför också roller till oss på olika sätt i olika sammanhang. Vi utforskade hur olika roller påverkar samarbetet och dynamiken, och jag tror vi var flera som lärde oss något här, kanske av själva övningen, kanske av att missförstå övningen helt enkelt på grund av att de egna värderingarna kan vara så starka. Det blev en inre vurpa för den duktiga flickan. Att snubbla kan i vissa situationer vara aningen pinsamt men kan i slutändan ändå bli en vinst via nya insikter och ökad självrespekt.  

"Man lär så länge man lever" håller fortfarande – och att leva nyfiket på jakt efter nya insikter likaså. 

Patricia Wessman jobbar som administrativ chef och personalansvarig på FDUV. Hon är dessutom styrelsemedlem i Förbundsarenan.

 

87615_t.jpg

Gemenskap i föreningslivet

BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.Läs mera »
29.09.2023 kl. 11:59
87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
87217_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
29.08.2023 kl. 16:24
87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13