Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

02.11.2023 kl. 19:44
BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.

Hösten är en aktiv tid för finlandssvenska förbundsstyrelser, Finlands svenska 4H är inget undantag. Styrelsens sommarmöte i mer avslappnade former är ett minne blott och verksamheten bland medlemmarna är livlig ända tills den sista lussebullen är uppäten veckan innan jul.  

Under denna intensiva period skall styrelsen fokusera på kommande år och involveras i planering av verksamheten, ta sig an utmaningarna med budgeten, samt vidta nödvändiga steg för att påverka Riksdagens behandling av statsbudgeten och övriga finansieringskällor. Därtill ska styrelsemedlemmen till novembermånads årsmöte värdera om ett fortsatt styrelseuppdrag är attraktivt eller ej.  

Idag kan vi se att styrelsen är rätt nära en gummistämpel och det är bortkastad kompetens.

Finlands svenska 4H har anställd personal som utvecklar, planerar och driver verksamheten framåt. Dokument som verksamhetsplan, budget och påverkansuttalanden välsignas och signeras av styrelsen, ofta genom e-post möten. Det är klart att styrelsen har möjlighet att kommentera och påverka nämnda planer och uttalanden, men det är ändå befogat att fundera över strukturer som ger styrelsen bättre möjligheter att delta i planeringen från scratch.  Idag kan vi se att styrelsen är rätt nära en gummistämpel och det är bortkastad kompetens. Samtidigt ser vi att de som idag sitter i styrelsen mycket gärna fortsätter uppdraget och att nya gärna kommer med i styrelsearbetet. 

Det är tungt att ändra praxis. För att inte tala om att skapa ny. 

Förbundsarenans evenemang Styrelsedagarna arrangerades i oktober för fjärde gången. De första Styrelsedagarna ordnades år 2016. Denna gång var temat ”Delaktighet och demokrati för ett socialt hållbart samhälle”.

När jag som verksamhetsledare tog del av inbjudan och tematiken för dagarna såg jag möjligheten till en genuin dialog kring frågor som är viktiga för 4H – aktivt medborgarskap, kompetens och hållbarhet. Möjligheten att utanför organisationen, med andra förbunds förtroendevalda, fundera kring t.ex. hållbart styrelsearbete, väckte mitt intresse. Jag ville verkligen att vår styrelse skulle delta.  

Tre av sju ledamöter deltog. Och effekten av deltagandet är märkbar.  

Vi tog del av ett högklassigt program, bland annat forskningens syn på civilsamhällets roll och framtiden. En intressant infallsvinkel eftersom vi oftast diskuterar civilsamhällets roll i framtiden, inte två parallella fenomen! Också styrelsens roll i organisationens påverkansarbete och hur styrelsen bidrar till att bygga en inkluderande organisation lyftes upp, något som uppskattades av 4H-styrelsemedlemmarna.  

De medlemmar som deltog i styrelsedagarna var mer aktiva, mer inspirerade och mer engagerade än tidigare.

Styrelsedagarna avslutades lördag eftermiddag och vår styrelse sammankom till möte på Riksdagen följande måndag morgon. De medlemmar som deltog i styrelsedagarna var mer aktiva, mer inspirerade och mer engagerade än tidigare. Förbundsarenans åtgärder för att stöda de finlandssvenska förbunden och styrelser var välbehövliga och ”just on time”. Att som verksamhetsledare få hjälp och stöd att utveckla styrelsemedlemmarnas möjligheter till aktivt ”förtroendeskap” är guld värt.  

Styrelsedagarnas agenda må ha varit full med viktiga frågor om delaktighet, öppenhet och effektivitet men det allra viktigaste var ändå gemenskap och tillhörighet. En känsla av att vi är vi. Därför passade det så väl att Styrelsedagarna inleddes av komiker Alfred Backa som skojade om de finlandssvenska förbunden, och vi fick skratta - tillsammans. 

"Berätta för mig och jag ska glömma. 
Visa mig och jag kommer att komma ihåg. 
Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig."

- MARLA JONES - 

Camilla Wahlsten arbetar som verksamhetsledare på Finlands svenska 4H.

88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45