Finlandssvenska livsmiljöer 2050

09.08.2017 kl. 08:35
PÅ BORDET: De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Det skriver Ann-Sofi Backgren på SFV och rekommenderar alla att delta i Landsbygdsparlamentet i Leppävirta i september.

Text: Ann-Sofi Backgren

Nittiofem procent av Finlands areal definieras som landsbygd i europeiska mått mätt och en stor del av finlandssvenskarna bor de facto på landsbygden och i skärgården. Mycket av den aktivitet som finns inom finlandssvenska föreningar och organisationer har fått sin upprinnelse på landsbygden. Utan den lokala aktiviteten finns inte heller regionala organisationer eller förbund. Därför är det fortsättningsvis viktigt för såväl organisationer på regional nivå som förbund att ha med gräsrotsperspektivet i sin verksamhet speciellt då man siktar in i framtiden.

Runt omkring i Finland pågår många 100-års jubileumssatsningar. Det största ur ett landsbygdsperspektiv är påkommande första veckoslutet i september, 1-3.9 i Leppävirta i Norra Savolax. Landsbygdsparlamentet är uppbyggt enligt rikssvensk modell, ett evenemang i Sverige som samlar breda skaror av aktörer, alltifrån föreningsaktiva till företagare, politiker och tjänstemän. Eftersom Finland är ett tvåspråkigt land är det viktigt att också delar av landsbygdsparlamentet sker på svenska i den helt finskdominerade bygden. Mycket beror på oss själva. Vill vi visa upp oss, vårt engagemang och dela med oss av den kunskap och kompetens vi besitter eller inte. ”Syns man int, så finns man int” som det brukar heta.

För att möjliggöra att finlandssvenska förbund och organisationer kan visa upp sin verksamhet eller intressanta projekt på Landsbygsparlamentet i Leppävirta, bjuder nätverket ”IDNET-Svenskfinland som brobyggare och pilotområde” på konceptet ”Nyfiken på Svenskfinland”. Platsen är redan betald, nu hänger det på er egen aktivitet och vilja. Nätverket kommer också att ordna egna drop-in caféer med bland annat temadiskussioner om att bygga nordiska nätverk och kontakter samt om samhälleligt företagande. Några förbund och organisationer har också lovat bidra med egna temaseminarier, bland annat  lyckad integration, blue care, omställning och om projektet Kungsvägen. Därtill kommer det att ordnas workshops på finska och några på engelska. Under dagarna bjuds det på studiebesök i regionen, diskussioner med inbjudna gäster samt landsbygdsgala. Hela programmet hittar ni på www.maaseutuparlamentti.fi/sv. Men nu gäller det att snabba på, deadline är redan 13.8!

Hur de finlandssvenska livsmiljöerna ser ut år 2050 kan vi bara spekulera i, men med tanke på att Finland är Europas mest rurala medlemsland så kommer landsbygden att vara i en nyckelställning. Detta innebär också att landsbygdens och skärgårdens framtid direkt påverkar den finlandssvenska framtiden och i slutändan även förenings- och organisationslivet på svenska.

Kom med till Leppävirta, låt er inspireras av intressanta diskussioner, bygg nätverk och kontakter till det finska och internationella gäster, bjud på er själva och visa stolt upp det finlandssvenska engagemanget och kunskapen. Bekanta er via spännande utflykter med Savolaxarnas fotspår, umgås under lättsamma former med politiker, tjänstemän, företagare och andra förenings- och organisationsanställda på landsbygdsgalan och på mingelträffar. Hämta mer kunskap från partnerskapstorget och hitta närodlad mat på skördemarknaden. De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Missa helt enkelt inte detta stora evenemang! Välkommen med!

Ann-Sofi Backgren jobbar som specialsakkunnig vid SFV och är koordinator för det finlandssvenska landsbygdsnätverket "IDNET- Svenskfinland som brobyggare och pilotområde" med finansiering från Jord- och skogsbruksministeriet. Hon har växt upp med engagemang i föreningslivet men hennes stora samhällsintresse ledde även till politiskt engagemang alltifrån lokal till internationell nivå. Hon är en utpräglad projektmänniska och vurmar just nu speciellt för storytelling kopplat till såväl kulturarv som världsarv.

 

66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
65133_t.jpg

Hur gör ett förbund utan resurser?

PÅ BORDET. Stora frågor gällande resurser för verksamheten är på bordet hos Finlands Svenska Socialförbund, skriver ordförande Anna Lena Karlsson-Finne.Läs mera »
03.09.2018 kl. 14:14
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
62800_t.jpg

Sprittande eller segt strategiarbete

INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.Läs mera »
09.03.2018 kl. 08:04
60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39
58718_t.jpg

Reformen av yrkesutbildningen

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.Läs mera »
06.06.2017 kl. 14:40