Sprittande eller segt strategiarbete

09.03.2018 kl. 08:04
INGÅNGEN. När strategiarbete nämns är två reaktioner vanliga – antingen ivriga framtidsfunderingar och diskussioner, eller en djup suck om mera verkstad och mindre prat.

Text: Mari Pennanen

Strategiarbete är en viktig del av arbetet inom ett förbund. Det gäller att hålla sig i framkant och välja på vilka sätt man arbetar för sitt syfte. En viktig del av strategiarbetet är att engagera människor och en annan, lika viktig del av arbetet är att välja bort och fokusera. Just nu är strategiarbete också aktuellt inom Svenska studieförbundet, då styrelsen beslutat att sparka igång en strategiprocess.

Ett gott strategiarbete består av många bitar och väldigt viktigt är förankringen – att de som berörs och som ska genomföra strategin är med i processen. Djupa suckar härstammar ofta från processer där något gått snett, eller där förväntningarna inte motsvarat slutprodukten och det som sedan sker inom en organisation. Uttrycket ”culture eats strategy for breakfast” är också värt att hålla i minnet. Organisationskulturen är en stark faktor, på gott och på ont.

Svenska studieförbundet är i den lyckliga situationen att vi har många medlemmar som bryr sig om förbundet, vi har bra och kvalitativ verksamhet och vi har många aktiva människor som gärna bidrar till verksamheten. Under de tre senaste åren har Svenska studieförbundets egen verksamhet växt fram utgående från den strategi som styrelsen arbetade fram för några år sedan då Studieförbundet stod i en ny situation (en kort historik kan du läsa här).

En bra strategi är grunden för all verksamhet och ett bra redskap för utveckling av ett förbund. Nu då grunden är lagd är det dags att fundera på nästa steg. På vilket sätt kan och ska Studieförbundet verka för att på bästa möjliga sätt sköta den uppgift som definierats i stadgarna? Där står det att ”Svenska studieförbundets uppgift är att främja förutsättningarna för samt stödja utvecklingen av medborgarsamhället i det svenska Finland, som bidrag till dem demokratiska utvecklingen och den sociala välfärden”. Var och en av Studieförbundets medlemmar har egna utmaningar, men det finns också många utmaningar som är gemensamma och där en gemensam lösning kan stärka alla.

Svenska studieförbundet är inget utan sina medlemsförbund. I samband med vårmötet ordnar vi därför en strategiworkshop för att samla in tankar och åsikter om aktuella teman för strategin. Arbetet med att ta fram strategin går sedan vidare inom strategiarbetsgruppen och styrelsen. Också processen och diskussionerna är viktiga och dessutom är jag fullt övertygad om att det blir roligt att fundera på fortsättningen. Välkommen med!

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

På bordet: Gemenskap via föreningslivet av Catarina Söderström, verksamhetsledare på Ekonomföreningen Niord

66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
65133_t.jpg

Hur gör ett förbund utan resurser?

PÅ BORDET. Stora frågor gällande resurser för verksamheten är på bordet hos Finlands Svenska Socialförbund, skriver ordförande Anna Lena Karlsson-Finne.Läs mera »
03.09.2018 kl. 14:14
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39
59409_t.jpg

Finlandssvenska livsmiljöer 2050

PÅ BORDET: De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Det skriver Ann-Sofi Backgren på SFV och rekommenderar alla att delta i Landsbygdsparlamentet i Leppävirta i september.Läs mera »
09.08.2017 kl. 08:35
58718_t.jpg

Reformen av yrkesutbildningen

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.Läs mera »
06.06.2017 kl. 14:40