Anställd i förbundsvärlden

08.11.2017 kl. 09:17
I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden.

Text och foto: Miina Söderholm 

Tom Ahlfors har redan länge arbetat inom förbundsvärlden. Sen 17 år tillbaka har han varit redaktör vid Finlands svenska lärarförbunds tidning Läraren. Enligt Tom har det egentligen ingen större betydelse att hans arbetsgivare är ett förbund, men det passar in på hans samhällssyn och jobbet är enligt honom ett utpräglat journalistjobb vilket gör att han trivs bra. Tidningens redaktion består av två personer, som också är en del av FSL:s kansli. Detta är en klar fördel enligt Tom, då tidningens journalister på så sätt har en god insikt i förbundets angelägenheter. Tom påpekar också slutligen att han trivs väldigt bra i en finlandssvensk arbetsmiljö. 

Nina af Hällström har en väldigt lång och bred erfarenhet inom flera olika förbund i Svenskfinland. Nina har alltid varit intresserad av föreningslivet, och har länge varit aktiv inom flera olika föreningar. Idag jobbar hon som verksamhetsledare på SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Det är tanken på att göra världen till en bättre plats som får Nina att arbeta inom en ideell organisation. Att genom sitt arbete kunna bidra till en förändring är en stor drivkraft för henne. Enligt Nina är det bästa med att jobba inom förbundsvärlden att jobba för ett gott ändamål, att kunna skapa möjligheter för delaktighet för olika grupper i samhället och på samma gång lyfta fram betydelsen av medborgarsamhället i vårt land. Fina kolleger i det egna förbundet samt i andra förbund hon samarbetar med är också en stor fördel med jobbet, enligt Nina. 

För Henrik Lillhannus har föreningsarbete alltid funnits med i bilden. Han har tidigare arbetat på YLE och Folkhälsan i flera år, och idag jobbar han som verksamhetsledare på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund. Henrik anser att det är beundransvärt att se människor ställa upp och ge av sin tid för goda syften, gemensamma hobbyn och intressen. Han har också haft mycket nytta och glädje av de människokontakter han knutit runt om i Svenskfinland under årens lopp: ”Man får träffa motiverade och trevliga personer på alla nivåer, inte bara i den egna organisationen”, säger Henrik. Enligt honom är arbetet som verksamhetsledare omväxlande och sällan tråkigt, det finns hela tiden utmaningar och konkreta mål att eftersträva. ”De finlandssvenska förbunden står som stolta fyrbåkar mitt bland de samhällsomvälvande, av nyliberalistiska ideal genomsyrade stormarnas skummande vågor”, säger Henrik.   

Miina Söderholm är praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017.

 

87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
77322_t.jpg

Kreativa lösningar för virtuell körsång ger Finlands svenska sång- och musikförbund titeln Årets förbund

NYHET. Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) har utsetts till Årets förbund 2021. Förbundet har under år 2020 utmärkt sig som en föregångare genom att aktivt arbeta för sång, musik och gemenskap genom nya, kreativa lösningar – hundratals körsångare har ensamma i vardagsrummet sjungit tillsammans.Läs mera »
20.04.2021 kl. 13:07
75034_t.jpg

Stöd i arbetet genom mentorskap

ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.Läs mera »
02.10.2020 kl. 08:15
71676_t.jpg

Alla tiders sångfest under planering

PÅ BORDET. Finlands Svenska Sång- och musikförbund siktar på stjärnorna då Svenskfinlands massmusikfestival går av stapeln i Helsingfors 2021. Sofia Strömgård ger en inblick i planeringsarbetet.Läs mera »
10.01.2020 kl. 07:45
64381_t.jpg

Spännande förbundsklenoder

PÅ TAPETEN. Den här våren har stafetten #förbundsklenoder löpt bland de finlandssvenska förbunden. Kolla vilka spännande föremål förbunden plockat fram ur gömmorna och visat.Läs mera »
07.06.2018 kl. 19:47
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
49439_t.jpg

Sångfest i år för Sång- och musikförbundet

Vart femte år bjuder Finlands svenska sång- och musikförbund sina medlemmar på sångfest – ett evenemang med upp emot 3000 deltagare och digert programutbud under några dagar. Verksamhetsledare Mikael Fröjdö är glad att kunna erbjuda medlemmarna mycket konserter.Läs mera »
16.03.2016 kl. 08:16