Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

26.06.2018 kl. 10:45
Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.

Text: Mari Pennanen

- Jag som ordförande har stora ambitioner, men vi kommer knappast att någonsin bli en jättestor förening, säger Nora Lindström.

Hon är relativt ny ordförande för Finlands Svenska Gröna, som brukar förkortas Grifi och som är en nationell förening inom De Gröna.

- Partiet har både lokala föreningar och riksomfattande tematiska. Vi samlar de svenskspråkiga, men partiet fungerar så att man då man blir medlem ska välja vilken förening man blir medlem i. Man kan vara medlem i fler än en förening, men de flesta prioriterar sin lokalförening. Detta är i och för sig positivt, mycket av arbetet sker ju på lokal nivå, men det kan bidra till att vi som en mindre, riksomfattande förening inte lockar så många medlemmar. Därför satsar vi på att samarbeta med lokalföreningar, berättar Nora.  

Grifis syfte är att göra grön politik på svenska, att vara ett språkrör på svenska för partiet och att internt inom partiet jobba för att lyfta fram språket.

- Det finns mycket välvilja inom partiet gentemot det svenska, men vi får nog jobba lite hårdare på att detta syns mera konkret, säger Nora.

Grifi ordnar svensk- eller tvåspråkiga evenemang, ofta i samarbete med lokalföreningar, och stöder svenskspråkiga kandidater i olika val.

- Vi jobbar nu strategiskt med att engagera oss mer i Svenskfinland och där är medlemskapet i Svenska studieförbundet en viktig bit.

Nora berättar att Grifi via Studieförbundet hoppas på information om olika utbildningar och evenemang, samt kontakter och synlighet.

- Vi vill ha insikter i vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar, och vi vill synas starkare på det finlandssvenska planet, hoppas Nora.

 

Läs också

Regnbågsankan och Svenska Trädgårdsförbundet är också nya medlemmar i Svenska studieförbundet.

67469_t.jpg

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.Läs mera »
01.02.2019 kl. 07:54
67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. Läs mera »
01.11.2018 kl. 15:24
65600_t.jpg

GDPR – och sen då?

I maj trädde EU:s nya dataskyddsförordring i kraft och under våren jobbade många förbund med att få allting i skick till den stora domedagen. Vad har hänt sedan dess? Två av Svenskfinlands främsta GDPR-experter reflekterar kring frågan.Läs mera »
03.10.2018 kl. 10:12
64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
63850_t.jpg

Info och stöd åt hbtqia-personer

PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer. Läs mera »
09.05.2018 kl. 10:01