Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

03.12.2018 kl. 10:08
INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.

Text: Mari Pennanen

För verksamhetsledare och många andra betyder det en hel del jobb att förbereda ett medlemsmöte. I föreningslagen och i stadgarna finns det noggrant formulerat hur procedurerna kring föreningsmöten ska gå till. Enligt Studieförbundets stadgar ska det vara vår- och höstmöte, där stadgeenliga ärenden tas upp.

Efter att jag fått protokollet renskrivet och undertecknat av först mötesordförande och sedan de två protokolljusterarna finns det en bunt papper att arkivera, protokoll och bilagor. En bit av Studieförbundets historia är skriven, igen en gång. Men det jag främst tar med mig från mötet är ändå människorna på plats, det som sades och vad det betyder.

Det var nämligen några saker på detta höstmöte som gav mig bekräftelse på att även andra tänker som jag om den unika organisation som Svenska studieförbundet är. På plats var tre organisationer som ansökt om medlemskap, de vill också vara med (starkare tillsammans). På plats var även alla de nio personer som ställde upp i val av ordförande, styrelsemedlem samt personliga suppleanter. Då de presenterade sig var det flera som lyfte fram nätverksverksamheten som ett konkret stöd i arbetet för förbundsanställda (slipade förbund) och flera lyfte också fram varför de vill jobba för Studieförbundet i en tid då samhället förändras i snabb takt (förändrat engagemang).

Det här kopplar direkt till det som kommit fram i den omfattande strategiprocessen under året. Vi är många och vi blir fler, som ser nytta av Svenska studieförbundet. Och det gör mig varm och glad ända ner i magen.

Lite oroande tycker jag bristen på diskussion kring verksamhetsplanen var. Men jag ser fram emot att den nya styrelsen tuggar sönder det som står på de fyra tätskrivna sidorna och styr upp konkret, nyttig verksamhet med och för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna. En plattform för samverkan.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Ingången: Syns vi inte så finns vi inte

Ingången: Var står Studieförbundet nu?

 

72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55